Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε

Πώς επηρεάζεται η καρδιά μας από την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας από καρδιαγγειακά νοσήματα, η ιδανική ώρα που πρέπει να πάμε στο κρεβάτι είναι μεταξύ 10 και 11 το βράδυ.

Αυτοί που πέφτουν για ύπνο νωρίτερα, ίσως διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά περίπου 25%, με εκείνους που κοιμούνται αργότερα ή μετά τα μεσάνυχτα.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο θα μπορούσε να εντοπιστεί στην αλλαγή του κιρκαδικού μας ρυθμού, του βιολογικού μας δηλαδή ρολογιού: «Το κιρκάδιο σύστημα ελέγχει τους καθημερινούς συμπεριφορικούς και σωματικούς ρυθμούς.

Η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού δημιουργεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αυξημένο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Plans, ανώτερος λέκτορας νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία.

Παρ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι η εν λόγω μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ώρα που κοιμάται κάποιος μπορεί να προκαλέσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, αλλά θα μπορούσε, εάν επιβεβαιωθεί, να αποτελεί έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη

Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη αυτή ήταν μεγάλο, αφού ο δρ. Plans και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα πάνω από 88 χιλιάδων αντρών και γυναικών, με μέση ηλικία τα 61 έτη, την περίοδο μεταξύ 2006 και 2010.

Οι πληροφορίες αναφορικά με τις ώρες του ύπνου όσο και τις ώρες αφύπνισης για περισσότερο από μια βδομάδα προέκυψαν από μετρητές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στους καρπούς τους και από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχετικά με την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους.

Στην επανεξέταση των ερευνητών σχεδόν 6 χρόνια μετά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης των συμμετεχόντων, το 3.6% αυτών εμφάνισαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν στις 12 το βράδυ ή ακόμα και αργότερα. Από την άλλη, όσοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, έπεφταν στην αγκαλιά του Μορφέα μεταξύ 10 και 10.59 το βράδυ.

Ο κίνδυνος παρόλα αυτά διέφερε ανάλογα με την ώρα του ύπνου, καθώς όσοι έπεφταν για ύπνο μεταξύ 11 και 11:59 είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι κοιμόντουσαν πριν από τις 10 το βράδυ είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση στα φύλα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες ο κίνδυνος ελλόχευε όταν πήγαιναν για ύπνο πριν τις 10 το βράδυ.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές με βάση τα νέα μας αποτελέσματα, καθώς έχουμε εντοπίσει μόνο μια συσχέτιση», σημειώνει παρόλα αυτά ο δρ. Plans. «Γενικότερα, ωστόσο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το πρωινό φως επαναπρογραμματίζει τον κιρκάδικο ρυθμό και, επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο στον υγιή ύπνο» καταλήγει.