Social

Αυτοί είναι οι έξι σοβαροί κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

zaxari

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καλό είναι η πρόσθετη ζάχαρη που καταναλώνουμε να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Με δεδομένο πως ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της (λ.χ. ένα-δύο καφέδες την ημέρα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα-δύο γλυκά την εβδομάδα) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Η ζάχαρη αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη είναι η πρόσθετη ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία – με την πρόσληψη άνω του 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη να είναι η πιο επιζήμια.

Δείτε τους έξι σοβαρούς κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης:

  1. Αύξηση σωματικού βάρους
  2. Αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα
  3. Διαταραχή επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν
  4. Τερηδόνα
  5. Έμμεση (λόγω παχυσαρκίας και αρνητικής επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο) αύξηση του κινδύνου καρκίνου
  6. Αύξηση του κινδύνου άνοιας

Δείτε επίσης