Στη στήριξη των επενδύσεων μετασχηματισμού στην Ελλάδα, που δείχνει το νέο μακροπρόθεσμο δάνειο της ΕΤΕπ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της  Μυτιληναίος Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τη χορήγηση  χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. ευρώ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής κόστους 322 εκατ. ευρώ.

«Η σημασία της μονάδας του Αγίου Νικολάου και ο στόχος της να συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα αναγνωρίζονται με αυτό το πρώτο δάνειο της ΕΤΕπ προς την Μυτιληναίος Α.Ε.», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση.

Νωρίτερα,  ο υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και διοικητής της ΕΤΕπ, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και είναι ένας πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα στην προσπάθειά της να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να καταργήσει σταδιακά έως το 2028 τη χρήση του λιγνίτη.

Είμαστε ευτυχείς για το ότι η ΕΤΕπ αναγνωρίζει τη σημασία της στήριξης της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και για τη χρηματοδότηση που χορηγεί στη μονάδα του Αγίου Νικολάου».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα,  Andrew McDowell,  τόνισε : «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.

Μέρος της χρηματοδοτικής πολιτικής μας στον τομέα της ενέργειας που συμφωνήθηκε το 2019, είναι η δέσμευση να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μια σειρά από έργα φυσικού αερίου, τα οποία ήταν ήδη υπό αξιολόγηση, μέχρι την πλήρη μετάβαση σε αποκλειστική χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΕπ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέσει 125 εκατ. ευρώ στην Μυτιληναίος Α.Ε. για να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Η ΕΤΕπ προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με τη Μυτιληναίος Α.Ε. και άλλους συνεργάτες που έχουν ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας οι οποίοι θα στηρίξουν μελλοντικές επενδύσεις για να προωθήσουν την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα».

Πιο αναλυτικά, η  ΕΤΕπ θα χορηγήσει ένα 8ετές δάνειο ύψους 125 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της σύνδεσης της νέας μονάδας, κόστους 322 εκατ. ευρώ, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δίπλα σε υπάρχον ενεργειακό κέντρο και βιομηχανικό συγκρότημα.

Το δάνειο της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Το έργο είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, εν όψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Η μονάδα θα προσφέρει ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην αύξηση του μεριδίου των διαλειπουσών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), ισχύος 826 MW, η οποία θα κατασκευαστεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, θα αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και θα διευκολύνει τη σταδιακή παύση του  μεγαλύτερου μέρους της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη έως το 2023.

Παράλληλα θα συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σήμερα ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει 4 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ή το 22% της συνολικής δυναμικότητας.