Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και μίλησε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία και τι σημαίνει για τη Μεσόγειο, την Τουρκία και την επικείμενη προσπάθεια συμφωνίας για οριοθέτηση οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο.

Για τη συμφωνία με την Ιταλία και αν θα γίνουν συζητήσεις με την Αλβανία, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «Μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Είναι σημαντικό. Μεγαλώσαμε τα σύνορα της χώρας. Οι προσπάθειες γίνονταν εδώ και 40 χρόνια και τις πετύχαμε στο σήμερα. Θα συζητήσουμε πάλι με την Αλβανία. Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της ακόμα και την Τουρκία. Ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο αλλά το επόμενο βήμα το ταξίδι στην Αίγυπτο.»

Όσον αφορά τις αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο Υπουργός σημείωσε ότι «Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην εμπλέκονται. Να το πούμε πιο λαϊκά αποφεύγουν να πατήσουν τουρκικό κάλο.» Όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο και είναι ωφέλιμο να συμφωνήσεις για ένα μέρος, σημασία έχει να κάνεις την αρχή.

Για το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι «κατασκεύασμα η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και το ξέρουν και οι ίδιοι. Σε περίπτωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει καν λογική υπόσταση πόσο μάλλον νομική.»

Για την επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο Υπουργός δήλωσε ότι «Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει σε καμία χώρα, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι ιστορικό μέρος για το Χριστιανισμό παγκοσμίως. Θα έπρεπε να διατηρήσει η Τουρκία το μνημειακό χαρακτήρα της Εκκλησίας, όπως έκανε και ο Κεμάλ Ατατούρκ.» πριν προσθέσει ότι «ο Ατατούρκ δεν κράτησε την Εκκλησία ως μνημείο επειδή είχε αγάπη προς την Ελλάδα αλλά το έκανε για να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ίδιο ισχύει μέχρι σήμερα.»

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο αλλά και στον Έβρο και στην περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «Η Κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να αμφισβητήσει η Τουρκία τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της, έχει Συνταγματική υποχρέωση να το κάνει. Ήταν αποτυχία της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές. Αναγκάζει να χτίσουμε φράχτη αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα ξαναγίνει κάτι στον Έβρο. Ίσως χρειαστεί να γίνει επανακαταμέτρηση των συνόρων».