Οικονομία

Υφυπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Απέρριψε εκ νέου την έκδοση κορωνο-ομολόγων

Τόνισε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το γεγονός ότι μπορούν όλοι να βασιστούν στην αλληλεγγύη της Γερμανίας δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ, ενόψει της αυριανής (23 Απριλίου) Συνόδου Κορυφής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ ενός «φιλόδοξου» ταμείου ανασυγκρότησης της ΕΕ, απορρίπτοντας εκ νέου την έκδοση κορωνο-ομολόγων.

Μιλώντας πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αυριανής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ τόνισε την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η αρχική αντίδραση ήταν εν μέρει ατυχής, κυρίως επειδή τα θέματα δημόσιας υγείας εμπίπτουν κυρίως στις εθνικές πολιτικές.

Ενόψει μάλιστα μιας δύσκολης Συνόδου, ο Γερμανός υφυπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν διάθεση συμβιβασμού.

«Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορούμε να δράσουμε άμεσα. Δεν έχει καμία χρησιμότητα να συζητάμε αφηρημένα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εισηγήσεις για την έκδοση «κορονο-ομολόγου» και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τη δημιουργία ενός ταμείου ανοικοδόμησης το οποίο θα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια.

«Πρέπει να είναι κάτι φιλόδοξο (…) Και φυσικά θα συνεισφέρουμε και όλοι μπορούν να βασίζονται σε αυτό. Αλλά είναι σημαντικό να δούμε και μια διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», είπε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ροτ έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Συνθηκών».

Την ίδια ώρα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για το σωστό μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα, επισημάνθηκε, αλλά όχι κοινή ευθύνη για δανεισμό.

Ο κ. Ροτ από την πλευρά του τόνισε ακόμη την ανάγκη τα χρήματα που θα διατεθούν για μέτρα στήριξης να μην παραβλέπουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το κλίμα, τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και την ασφάλιση των ανέργων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης