«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι κρίσιμος και στο τέλος του μήνα θα φανεί το κατά πόσο οι «αδειούχοι» τήρησαν τα μέτρα προστασίας. 

Σε αυτή τη φάση έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι  χαρακτηριστικό πως μόνο στην Αττική , με βάση την τελευταία ενημέρωση, υπήρξαν  82 νέα κρούσματα.

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown είναι εκτός του τραπεζιού, ωστόσο τοπικά lockdown θα μπαίνουν σε ισχύ κατά περίπτωση. Δεδομένο είναι πως θα εφαρμόζεται άμεσα ένα αυστηρότερο πλαίσιο, σε περιοχές που υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (όπως έγινε πρόσφατα στον Πόρο). 

Την ίδια στιγμή  σε εφαρμογή μπαίνουν στοχευμένες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις δώδεκα  τα μεσάνυχτα μέχρι τις επτά το πρωί. To μέτρο ισχύει έως τις 23 του μήνα στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας. Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Να σημειωθεί  ωστόσο  πως ανάλογη διάταξη δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές ανάλογα με τη διασπορά του ιού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα οι τηλεδιασκέψεις για να υπάρχει συνεχής εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το ότι ο δείκτης RO έχει ξεπεράσει το ένα (από 0.4 που ήταν) , δηλαδή ο κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε τουλάχιστον ένα συμπολίτη του. Επίσης καμπανάκι έχει χτυπήσει για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έφτασαν πλέον τους 26. 

Να σημειωθεί εδώ πως παράλληλα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών αποφάσεων βρίσκεται και το θέμα της στήριξης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με βαρύτητα να δίνεται στη στήριξη της μεσαίας τάξης. 

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από ένα  μήνα. Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία (στις 5 Σεπτεμβρίου) σε περιορισμένο ακροατήριο λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα η ΔΕΘ – Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικό- οικονομικό φόρουμ, όπου θα δοθεί η ευκαιρία για μία ουσιαστική συζήτηση.