Ήταν δίκαιο έγινε πράξη, ήταν το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα πριν από μερικά χρόνια, το οποίο αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα της αύξησης της θητείας στο στρατό Ξηράς.

Το θέμα είχε εγείρει πρώτος ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Μπάμπης Λαλούσης ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι την κατάσταση στον Έβρο όπου έχει υπηρετήσει σε πολλές καίριες θέσεις μεταξύ αυτών και του σωματάρχη στο 4ο σώμα στην Ξάνθη.

Βλέποντας την κατάσταση στις μονάδες της μεθορίου τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ζήτησε από τον ΑΓΕΕΘΑ να εισηγηθεί την αύξηση της θητείας κάτι που ο στρατηγός Φλώρος υιοθέτησε αμέσως, αφού και ο ίδιος είχε επισημάνει ως αρχηγός Στρατιάς την ανάγκη πλήρους επάνδρωσης και στελέχωσης των μονάδων. Η εισήγηση έγινε πριν από μερικούς μήνες, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, ο οποίος το εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια αποφασίστηκε να βρεθεί ο κατάλληλος πολιτικά χρόνος για να περάσει και να ανακοινωθεί.

Σήμερα λοιπόν αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ η αποδοχή της εισήγησης των Γενικών Επιτελείων για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, από τους 9 μήνες που ίσχυε από το 2009, έκανε δεκτή πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ. Επί της ουσίας μιλάμε μόνο για αύξηση στο στρατό, αφού αεροπορία και ναυτικό έχουν 12μηνη θητεία.

Πιο συγκεκριμένα: εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία στους 12 μήνες.  

Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης, και οι  ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Εξαιρέσεις στο χρόνο θητείας

Υπάρχουν όμως δυνατότητες ευελιξίεας. Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής.

Το αυτό ισχύει για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο και στις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ. 

Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας όπως οι πολύτεκνοι, οι προστάτες οικογενειών κλπ αποφασιστηκε ότι η θητεία τους καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.

Η πρόβλεψη αυτη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς ( Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α και το Π.Ν.

Έφεδροι Αξιωματικοί

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.