Όπως ήταν αναμενόμενο, και είχε προαναγγείλει το vradini.gr, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και την παράταση της θητείας κατά τρεις μήνες στο Στρατό Ξηράς.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε ομοφώνως η παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) και η  παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Να σημειωθεί ότι ο μεν αρχηγός της Αεροπορίας  είχε κλείσει δυο χρόνια στη θέση του, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε τυπικά δυο κρίσεις, αφού ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019, κρίθηκε το 2020 και άλλη μια φορά σήμερα. 

Οι άλλοι αρχηγοί δεν κρίθηκαν επειδή σύμφωνα με το τυπικό του πράγματος δεν είχαν συμπληρώσει δυο χρόνια στη θέση τους σύμφωνα με κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές.

Όμως όσοι ασχολούνται με τα στρατιωτικά θέματα γνωρίζουν πως κάθε φορά που έρχονται κρίσεις, άπαντες κρίνονται απο την αρχή. Μέχρι χθες το βράδυ, όλοι οι αρχηγοί γνώριζαν ότι θα κριθούν σήμερα, και το κλίμα που υπήρχε ήταν να παραμείνουν.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας έκλεισε το θέμα, λέγοντας ότι η θητεία των τριών αρχηγών που είναι μόνο ένα χρόνο στη θέση τους κρίνεται πετυχημένη και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συζητηθεί θέμα παραμονής τους.

Ετέθη επίσης το θέμα της ανατροπής ισορροπιών σε περίπτωση που άλλαζε ένας αρχηγός τώρα, και κρίθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί τέτοιο ρίσκο ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε, και με την τουρκική επιθετικότητα να χτυπάει «κόκκινο».

Σε ό,τι αφορά την στρατιωτική θητεία να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ  εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα).