Ο Αλί Ερμπάς, Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, άναψε «φωτιά» με δήλωσή του, στην οποία καλούσε τους Τούρκους πιστούς να «κατακτήσουν τα τζαμιά», βάζοντας μέσα και την Αγιά Σοφιά, ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης, μιλώντας σε τουρκικό διαδικτυακό κανάλι,  κάλεσε τους σουνίτες μουσουλμάνους Τούρκους να προσευχηθούν στις 29 Μαΐου,στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή στον Ιππόδρομο της Πόλης, μπροστά στην Αγιά Σοφιά.

Σκοπός του ήταν να επαναρχίσουν οι προσευχές της Παρασκευής, που διακόπηκαν λόγω κορωνοϊού, έχοντας ως σημείο αναφοράς την πλατεία Σουλταναχμέτ.

Μάλιστα, στο μήνυμά του ανέφερε ότι «Τώρα είναι η ώρα. Ελπίζω ότι την Παρασκευή 29 Μαΐου, θα κατακτήσουμε τα τζαμιά εκείνη την ημέρα, που είναι το σύμβολο της Άλωσης».

Την κίνηση αυτή σιγοντάρουν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στον Ερντογάν για να επαναλειτουργήσει την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, εφόσον δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη συμφωνία, που να απαγορεύει τη χρήση της ως τζαμί.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Ερμπάς τελικά φέρεται να άλλαξε στάση και να μην είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος δεν αιτιολόγησε την αλλαγή στάσης του αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».