Έπειτα από την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διερωτάται γιατί άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο η συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή, καθώς θεωρούσε ότι θα κινδύνευαν τζαμιά σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παίρνει αποστάσεις από τον Ερντογάν, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν αυτά που θα προσδοκούσε ο Σουλτάνος.

«Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο δήμαρχος της Πόλης διερωτήθηκε τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο από τότε που (ο Ταγίπ Ερντογάν) είπε «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι

«Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν «θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;». Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει.

Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας Μετροπόλ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, μόλις το 46% του τουρκικού λαού είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% είναι εναντίον.

Μάλιστα η βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης τάσσεται εναντίον της μετατροπής σε τζαμί κατά 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις ενώπιον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.