Στα χέρια του Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται η μοίρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αφού, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου του 1934 για τη μετατροπή της σε μουσείο, τότε τζαμί θα γίνει με δύο τρόπους:

  • Είτε με προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • Είτε με διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, όπου θα στείλει την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας η τουρκική προεδρία

Η Yeni Safak αναφέρει ότι θεωρητικά μπορεί να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά δεν αναμένεται να προβεί κανείς σε τέτοια ενέργεια, σε περίπτωση που αποφασίσει την ακύρωση του διατάγματος του 1934.

Η Hurriyet υποστηρίζει ότι αν η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ είναι θετική, τότε το θέμα θα πάει στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρατευτεί προεδρικό διάταγμα για να λειτουργήσει ο εμβληματικός ναός ως τζαμί.

Κάτι που επιβεβαιώνει και ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας Turkiye, όπου αναφέρεται ότι βουλευτές του κόμματος Ερντογάν εργάζονται για την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Στην περίπτωση που το τουρκικό ΣτΕ πει το «ναι», τότε ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς μέσα σε 30 ημέρες.

UNESCO: Προτρέπει την Τουρκία να κάνει «διάλογο» για την Αγία Σοφία

Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία θα πρέπει ίσως να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Η UNESCO τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Ουνέσκο από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η Ουνέσκο υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

«Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο ναός του έκτου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας προκαλεί ανησυχία σε Αμερικανούς, Ρώσους και Έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σημερινής ετυμηγορίας του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.