Λίγα λεπτά μετά τις 12:00 και ενώ η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέφθασε στο σημείο.

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν στην πρώτη προσευχή εντός και στα πέριξ της Αγίας Σοφίας.

Φορώντας μάσκα, ο πρόεδρος της Τουρκίας γονάτισε στα πετρόλ χαλιά που έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου να προσευχηθεί. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης φάνηκε ότι ο Ερντογάν με το μικρόφωνο στο χέρι άρχισε να απαγγέλλει αποσπάσματα από το κοράνι.

Στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο πριν από την τέλεση της προσευχής, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό»

Σημειώνεται ότι ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό παρέμειναν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία.

Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί.

Ο Πάπας είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία», είπε.

«Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN. 

Στις φωτογραφίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται πως έχουν τοποθετηθεί τριγωνικά υφάσματα στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η γνωστή εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.