Αγκαλιασμένοι βρέθηκαν Κινέζοι εραστές μετά από 1.500 χρόνια | erastes

Τα απομεινάρια των σκελετών δύο εραστών που θάφτηκαν μαζί πριν από 1500 χρόνια στη βόρεια Κίνα ανακαλύφθηκαν αγκαλιά.

Είναι πιθανό η γυναίκα που φορούσε ένα ασημένιο δαχτυλίδι στο αριστερό της χέρι να θυσίασε τον εαυτό της για να θαφτεί μαζί με το σύζυγο της, εκτιμούν οι ερευνητές. Παρότι οι κοινοί τάφοι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κίνα, ο συγκεκριμένος «με τους δύο σκελετούς σε στενή αγκαλιά, μια προφανής εκδήλωση αγάπης» είναι ο πρώτος που ανακαλύπτεται στη χώρα και δείχνει μια αλλαγή προς την προσέγγιση του έρωτα της κινεζικής κοινωνίας εκείνη την εποχή.

Αγκαλιασμένοι βρέθηκαν Κινέζοι εραστές μετά από 1.500 χρόνια | lovers

Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στο αγκαλιασμένο ζευγάρι στη διάρκεια ανασκαφών σε ένα νεκροταφείο με 600 τάφους που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πόλης Ντατόνγκ, στην επαρχία Σάνξι. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα λείψανα πιθανότατα ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα που έζησαν κατά την περίοδο του Βόρειου Γουέι (386 έως 534 π.Χ.), αναφέρει η South China Morning Post.

«Το μήνυμα ήταν σαφές, ο άντρας και η γυναίκα ξαπλώσανε μαζί, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον για αιώνια αγάπη κατά τη μεταθανάτια ζωή», γράφει το περιοδικό International Journal of Osteoarchaeology. Είναι πιθανό να πέθαναν ταυτόχρονα από ασθένεια εικάζουν οι αρχαιολόγοι. Ο άνδρας φέρει σημάδι από τραυματισμό στο δεξί του χέρι, ενώ η γυναίκα δεν έχει τραύματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αυτοκτόνησε μετά το θάνατο του άντρα για να ταφεί δίπλα του. Η γυναίκα φορά ένα ασημένιο δαχτυλίδι στο αριστερό της χέρι όχι μεγάλης αξίας που δε συνδέεται απαραίτητα με ένα δαχτυλίδι δέσμευσης ή γάμου.

Αγκαλιασμένοι βρέθηκαν Κινέζοι εραστές μετά από 1.500 χρόνια | lovers1

Το ζευγάρι έζησε την περίοδο της δυναστείας Βόρειων Γουέι που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Σάνξι από τους νομάδες Τουόμπο στα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. Μέχρι το 439, το βασίλειο επεκτάθηκε σε όλη τη Βόρεια Κίνα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ελίτ των Τουόμπο υιοθέτησαν τα έθιμα και τις διοικητικές δομές της Κίνας της δυναστείας Χαν.

Πηγή: livescience.com, smithsonianmag.com