Στο άνοιγμα των σχολείων, μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι αποστάσεις στις τάξεις. Στον δρόμο βγήκαν εκπαιδευτικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητώντας όριο 15 μαθητών ανά τάξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, 6 στα 10 τμήματα γενικής παιδείας θα έχουν πάνω από 20 μαθητές, στην Κηφισιά που είναι και επιβαρυμένη θα έχουμε ακόμη και τάξεις με 27 μαθητές.

Στην Κηφισιά όπου ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού θεωρείται υψηλός ακόμη και το μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής που είναι το 3ο Γενικό Λύκειο θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου με τάξεις που θα έχουν έως και 27 μαθητές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ το 60 % των τμημάτων γενικής παιδείας οι τάξεις έχουν πάνω από 20 μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί δίνουν τα δικά τους στοιχεία για τα σχολεία όπου εργάζονται. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ερώτημα που ενδεχομένως θα βρεθεί στο επίκεντρο όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι τιμωρία ή επιβράβευση για τη μάσκα.

Η απάντηση θα δοθεί στην πράξη. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τις ανύπαρκτες αποστάσεις μέσα σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών. Και ο αγιασμός στα σχολεία θα είναι φέτος διαφορετικός.

Θα γίνει ανά τάξη σε εξωτερικούς χώρους την ημέρα έναρξης των σχολείων μετά τις 11 το πρωί καθώς οι ιερείς θα βρίσκονται νωρίτερα σε θείες λειτουργίες για τη γιορτή της υψώσεως του Τίμιου Σταυρού.