Στην Ινδία τους φοβούνται. Λένε ότι μπορούν να περπατήσουν στο νερό, να προβλέψουν το μέλλον και να προφητεύσουν το κακό. Οι μοναχοί Αγκόρι Σάντους ζουν στο Βαρανάσι, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, που θεωρείται ιερή. Κάποιοι τους θεωρούν καλούς θεραπευτές που μπορούν να συμβάλλουν στην ίαση σοβαρών ασθενειών. Ανήκουν σε αίρεση του Ινδουισμού αλλά η καθημερινότητά τους δεν είναι η συνηθισμένη των ινδουιστών μοναχών.

 An Aghori man is pictured holding a skull between his hands

Κυκλοφορούν γυμνοί και έρχονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς αναστολές ή περιορισμούς. Το Βαρανάσι είναι χτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη. Κατοικείται εδώ και 3.000 έτη και κάθε χρόνο το επισκέπτονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ζουν σε χώρους αποτέφρωσης στις εκβολές του ποταμού Γάγγη, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση ζούσε ο θεός Σίβα και η θεά Κάλι Μα.

 An Aghori man uses ash to cover himself and a human skull

Έχουν καλυμμένο το κορμί τους με τέφρα νεκρών, πίνουν κρασί και ούρα από ανθρώπινα κρανία. Χρησιμοποιούν ανθρώπινα κόκαλα για να κατασκευάσουν αντικείμενα και κοσμήματα. Οι Αγκόρι έχουν κατηγορηθεί και για κανιβαλισμό, καθώς μερικοί μοναχοί τρώνε τις σάρκες καμένων πτωμάτων που επιπλέουν στον Γάγγη. Πιστεύουν ότι η κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας βοηθάει να ενωθούν με το θείο και να εξοικειωθούν με τον φόβο και τη φθορά.

 An Aghori man pours water into his mouth from a skull

Στην ουσία πρόκειται για τελετουργική νεκροφαγία. Τα πτώματα που καταναλώνουν ανήκουν σε πιστούς που πηγαίνουν στον ιερό ποταμό Γάγγη για να αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Σύμφωνα με τις Βέδες, τα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, αν κάποιος πεθάνει και αποτεφρωθεί στον Γάγγη θα μπορέσει να λυτρωθεί. Υπολογίζεται ότι καθημερινά αποτεφρώνονται 250 πιστοί στον ποταμό, ενώ συχνά βρίσκουν πτώματα να επιπλέουν.

 A red-stained skull sits atop the head of an Aghori man

Οι Αγκόρι θεωρούν ότι η σάρκα είναι το αντίδωρο που τους προσφέρει ο ποταμός. Κάνουν διαλογισμό πάνω στα πτώματα και χρησιμοποιούν την τέφρα τους για να βάψουν το κορμί τους. Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας και αλκοόλ, επειδή τους βοηθά να διαλογιστούν και να έρθουν κοντά στον θεό Σίβα, τον ύψιστο θεό της Ινδουιστικής θρησκείας.

 Ash is used to cover the bodies of Aghori cult members

Σύμφωνα με την πίστη τους, κάθε ανθρώπινη ψυχή είναι ο Σίβα και καλύπτεται από οχτώ θηλιές και δεσμούς όπως ο θυμός, η απληστία, η εμμονή, ο φόβος και το μίσος. Οι Αγκόρι έλκουν την καταγωγή τους από τον Μπάμπα Κιναράμ, τον άγιο του Ινδουισμού που λέγεται ότι έζησε 170 χρόνια και σύμφωνα με την παράδοση ήταν η ενσάρκωση του Σίβα. Ο Μπάμπα Κιναράμ γεννήθηκε το 1601 στο Βαρανάσι.

 An Aghori man is pictured holding a human skull, which is stained red

Η παράδοση λέει ότι μετά τη γέννησή του δεν έκλαψε και αρνήθηκε να θηλάσει από τη μητέρα του. Τρεις ημέρες αργότερα, τρεις μοναχοί επισκέφτηκαν την οικογένεια στο σπίτι, πήραν το παιδί στην αγκαλιά τους και του ψιθύρισαν στο αυτί. Αμέσως το μωρό ξέσπασε σε κλάματα. Όταν ο Κιναράμ μεγάλωσε, εγκαταστάθηκε στο Βαρανάσι και βοηθούσε με τη σοφία του τους ανθρώπους. Έγραψε βιβλίο με τίτλο «Viveksar»  το οποίο αποτελεί την «αγία γραφή» των μοναχών Αγκόρι, οι οποίοι μέχρι σήμερα ακολουθούν πιστά τον τρόπο ζωής που τους υπέδειξε ο άγιος τον 17ο αιώνα.

 Aghori sadhus’ are know for their dark post-mortem rituals

Κατά καιρούς έχει γίνει αναφορά στον κινηματογράφο και σε τηλεοπτικές σειρές στις  περίεργες συνήθειες των Αγκόρι.

 An Aghori man drinks from a bloodied human skull
 An Aghori man raises his hand while balancing a human skull on his lap