Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έκανε έκκληση στην Άγκυρα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί.

Η Τουρκία υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου, ενώ σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Εξωτερικών της χώρας, Χαμί Ακσόι έγραψε:

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να βάλει τέλος σε αυτές τις πολιτικές που υιοθετεί με το πρόσχημα των αλληλεγγύης, οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα, είναι προϊόντα προκατάληψης και φανερώνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ακσόι αναφέρει ακόμη πως το πλοίο γεωτρήσεων Γιαβούζ κατευθύνεται νότια της Κύπρου σε μια περιοχή για την οποία το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο είχε δώσει το 2011 άδεια εκμετάλλευσης σε μια τουρκική εταιρεία.