Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να απέχει κάτι παραπάνω από 48 ώρες, συναγερμός έχει σημάνει λίγο πριν το πρώτο κουδούνι σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πέρα από τα πρώτα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, πονοκέφαλο δημιουργεί το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση των δωρεάν μασκών από το κράτος στα σχολεία.

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μετά την ακύρωση τριών διαγωνισμών προμήθειας στην οποία προέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο για τυπικούς λόγους στους φακέλους που είχαν καταθέσει.

Μεγαλύτερη αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως τέσσερις από τους αναδόχους έστειλαν ακατάλληλα δείγματα και έτσι τέθηκαν εκτός της διαδικασίας. Ωστόσο αυτό έγινε την τελευταία στιγμή και τώρα οι υπεύθυνοι τρέχουν να καλύψουν κενό τουλάχιστον 250.000 μασκών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου 20.000 μάσκες που προορίζονταν για σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλες αφού δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι δεν μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια μαθητών και δασκάλων. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι μάσκες αυτές έχουν ήδη αντικατασταθεί, ενώ στη συμπρωτεύουσα έχουν ήδη μοιραστεί βιβλία, αντισηπτικά και μάσκες σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα.

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό πως πλέον στόχος αποτελεί στα σχολεία τη Δευτέρα να υπάρχει μία μάσκα για κάθε μαθητή και κάθε δάσκαλο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η δεύτερη παρτίδα μασκών για τους μαθητές.

Μάσκες για ένα διήμερο

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη Σάμο και τη Χίο οι δήμαρχοι εφοδίασαν τα σχολεία τους με μάσκες μιας χρήσης από αποθέματα που είχαν.

Στην Πάτρα η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει ίχνος μάσκας.

Στην Κρήτη έχει εφοδιαστεί μέχρι τώρα μόνο ο νομός Λασιθίου, ενώ αν όλα πάνε καλά το φορτίο με τις μάσκες για το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο θα φτάσει τα χαράματα της Κυριακής. Και στην Αττική είναι αβέβαιο εάν θα φτάσουν οι μάσκες στην ώρα τους.

Τις προηγούμενες ημέρες εφοδιάστηκαν με μάσκες σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τα μικρά νησιά και η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η κατάσταση είναι καλύτερη στη βόρεια Ελλάδα. Χθες και σήμερα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη νταλίκες με μάσκες για τα σχολεία της πόλης και όμορων δήμων.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι καυτό καθώς η επιτυχία ή όχι της διανομής των μασκών θα κριθεί κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο.