Αίσθηση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την διπλοπροσωπία της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά τη Ελλάδοςμεταξύ των οποίων και του vradini.gr–  και το υπουργείο Εξωτερικών με διαρροή διπλωματικών πηγών, έσπευσε να εξωραΐσει την κατάσταση, αναζητώντας τα θετικά από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Βερολίνο.

Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική διπλωματία ήταν η ακύρωση της συνέντευξης τύπου των Χουλουσί Ακάρ και Ανεγκρέτ Καρεμπάουερ.

Γνώστες της γερμανικής πραγματικότητας ανέφεραν στο vradini.gr ότι “οι γερμανοί δημοσιογράφοι δεν είναι ελεγχόμενοι και οι δυο υπουργοί θα περνούσαν δραματικές ώρες”, εξαιτίας της στενής σχέσης των δυο χωρών στα εξοπλιστικά, την στιγμή που η Άγκυρα παραβαίνει κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και παραβιάζει κάθε συνθήκη που υπέγραψε…

Και για να τηρηθούν τα προσχήματα το ΥπΕξ αναζητά ένα “καλό νέο” από Βερολίνο, αναλύοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με διπλωματικές πηγές, από την πρώτη ανάγνωση στην πρόσφατη (πριν από τρεις μέρες) Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag) των προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke σχετικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων και γενικότερα την διακοπή των Γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, συγκρατείται με ενδιαφέρον ότι οι εισηγήτριες των δύο αυτών κομμάτων αναφέρθηκαν εκτενώς στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. 

Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul έκανε άμεση αναφορά στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Συγκρατείται επίσης, η αναφορά του Βουλευτή των Πρασίνων, αρμοδίου για τις εξωτερικές υποθέσεις, Manuel Sarazzin, στην ίδια συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών. 

Η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Sevim Dagdelen, από πλευράς της, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο (“άνοιγμα” Βαρωσίων). 

Σε αντίθεση με το παρελθόν -λένε οι ίδιες πηγές- όταν η κριτική εναντίον της Τουρκίας εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, Κουρδικό), πλέον, βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κριτικής οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ). 

Συγκρατείται επίσης από το ελληνικό Υπ.Εξ ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος CDU/CSU κ. Willisch παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. 

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Sarazzin, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Dagdelen. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.