Για μία ακόμη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί, αφού ανακοίνωσε ότι αύριο (ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης) θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Αύριο θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Άλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν».

Βέβαια, μερικές ώρες πριν, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί.

Να σημειωθεί παραμένει άγνωστο αν η προσευχή θα διαβαστεί εντός του εμβληματικού ναού ή στον περίβολο. Σε αυτόν έχει στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αλί Ερμπάς είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του, αναφερόμενος στην Άλωση της Πόλης: «Την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης».

Πάντως, οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν αφορμή για φημολογίες περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο Ερντογάν.