Οι φετινοί νικητές των βραβείων Νόμπελ δεν θα τιμηθούν στη εκδήλωση της Στοκχόλμης, ως είθισται, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Τα Νόμπελ που αναμένεται να ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα, θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής τελετής τον Δεκέμβριο, με τους νικητές να λαμβάνουν τα βραβεία τους στις χώρες διαμονής τους.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών» εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1944 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ακυρώνεται η ζωντανή τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ, τη 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Το Ίδρυμα Νόμπελ είχε ήδη ακυρώσει και το περιλάλητο συμπόσιο που σηματοδοτεί το τέλος των ετήσιων εκδηλώσεων τον Δεκέμβριο. Είναι η πρώτη φορά από το 1956 που ακυρώνεται το καθιερωμένο αυτό δείπνο.

«Το είχαμε αποφασίσει ήδη από την άνοιξη πως δεν θα ήταν μια παραδοσιακή εκδήλωση απονομής. Ωστόσο, θέλαμε να περιμένουμε και το καλοκαίρι για να δούμε τι θα γίνει, ώστε να το ανακοινώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Λαρς Χάικενστεν.

Το όνομα του νικητή για το Νόμπελ Ειρήνης θα αποκαλυφθεί στις 9 Οκτωβρίου ενώ των νικητών των υπολοίπων κατηγοριών μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου. Σημειωτέον πως για το Νόμπελ Ειρήνης υπάρχουν 319 υποψηφιότητες – 211 πρόσωπα και 107 οργανώσεις και ομάδες.

Από το 1901, τα βραβεία παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις κατά τη 10η Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης παραδίδεται στο Όσλο -βάσει της επιθυμίας του ίδιου του Νόμπελ-, ενώ τα υπόλοιπα (Φυσικής, Χημείας, Ψυχολογίας, Ιατρικής και Λογοτεχνίας) απονέμονται στη Στοκχόλμη.