Άλμπερτ Αϊνστάιν: Επιστολή με την εξίσωση E=mc2 «έπιασε» σε δημοπρασία το ποσό των 1,2 εκατ. δολαρίων

Ένα χειρόγραφο γράμμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν που περιείχε τη διάσημη εξίσωση E=mc2, πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για τιμή τριπλάσια της αναμενόμενης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των Αρχείων Αϊνστάιν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υπάρχουν μόνο τέσσερις γνωστές επιστολές με το χέρι του διάσημου φυσικού όπου περιέχεται η εμβληματική εξίσωση. Πρώτη φορά, η εξίσωση E=mc2 παρουσιάστηκε σε επιστημονική δημοσίευση το 1905, εξηγώντας την ισοδυναμία της ενέργειας με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός.

Η συγκεκριμένη μονοσέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 1946, η οποία απευθυνόταν στον Πολωνο-Αμερικανό φυσικό Λούντβικ Σιλμπερστάιν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει μερικές από τις θεωρίες του Αϊνστάιν, είναι η μόνη από τις τέσσερις με την εξίσωση που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RR Auction της Βοστώνης που έκανε τη δημοπρασία, σύμφωνα με το BBC.

Η επιστολή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο του Σιλμπερστάιν, το οποίο είχε πουληθεί από τους κληρονόμους του. Η σπανιότητα της επιστολής οδήγησε σε πόλεμο προσφορών κατά τη δημοπρασία ανάμεσα σε πέντε υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι περιορίστηκαν σε δύο όταν η τιμή ξεπέρασε τα 700.000 δολάρια. Ο νικητής της δημοπρασίας και αγοραστής της επιστολής παρέμεινε ανώνυμος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ