Αλέκα Ζωγράφου: «Η τύχη είναι τυχερή και η επιτυχία ποτέ τυχαία» | zografou

Αλέκα, δημοσιογράφος σε έντυπα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, αλλά και επιτυχημένη συγγραφέας. Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο σας βιβλίο «Για δυο σμαράγδια». Πείτε μας τι πραγματεύεται και γιατί επιλέξατε να διαδραματίζεται στη γενέτειρά σας, τον Ορχομενό;

«Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τον τόπο μου, τον Ορχομενό… Τρεις γυναίκες με τις επιλογές τους καταφέρνουν να διαμορφώσουν την ιστορία που θα έλεγα ότι μοιάζει με τα φύλλα της τράπουλας. Εκείνες επιλέγουν ποιο θα αφήσουν και ποιο θα κρατήσουν. Η Σμαράγδα είναι εκείνη, όμως, που θα κληθεί να ενώσει τις ιστορίες και στο τέλος να αποφασίσει… Όσον αφορά τον Ορχομενό, είναι γιατί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν εκεί».

Πόσο δύσκολες είναι οι ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα; Θέλει και έρευνα…

«Η δυσκολία έχει να κάνει με τον συγγραφέα. Αναμετριέται με την αλήθεια και εκείνος αποφασίζει πόση “αντέχει” να αποτυπώσει στο χαρτί. Η έρευνα είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο από τη συγγραφή. Πόσο, μάλιστα, όταν υπάρχουν αναφορές σε ιστορικά γεγονότα της πόλης και της χώρας μας».

Όταν αρχίζετε να γράφετε, έχετε ολοκληρωμένη την υπόθεση και το τέλος της, ή καθ’ οδόν την διαφοροποιείτε;

«Αχ! Νομίζω ότι είμαι παράδειγμα προς αποφυγή! Γράφω χωρίς να έχω στο μυαλό μου το τέλος, δεν είμαι επιμελής, δεν έχω σχεδιάγραμμα και δεν κρατώ σημειώσεις. Το μόνο, όμως, που χρειάζομαι από την αρχή, είναι αυτό που οι περισσότεροι αναζητούν στο τέλος, τον τίτλο». 

Μπορεί ένα βιβλίο να αποτύχει λόγω τίτλου;

«Αν και τον αναζητώ από την αρχή, με παιδεύει πολύ! Πιστεύω ότι ο τίτλος είναι η βιτρίνα. Όσο πιο ελκυστικός, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα, αλλά να συνάδει και με το περιεχόμενο».

Από τους πιο επιτυχημένους βρίσκω το «Άνεργη με Louis Vuitton». Τον βρήκατε γρήγορα; 

«Δεν με κούρασε καθόλου. Τα είχε όλα! Οξύμωρος, με χιούμορ τόσο όσο, και πολύ ιδιαίτερος, ώστε να “βάλει σε πειρασμό” τους αναγνώστες να το διαβάσουν. Πιστέψτε με ότι κέρδισε το στοίχημα της επιτυχίας».

Τυχαίνει να… πεταχτείτε μέσα στη νύχτα γιατί σκεφτήκατε κάτι καινούργιο; 

«Ναι, πολλές φορές. Η ιστορία που δουλεύω κάθε φορά, με κρατάει δέσμιά της, με αποτέλεσμα να είναι η τελευταία μου σκέψη το βράδυ. Και το πρωί το μόνο που με αγχώνει, είναι αυτό το “κάτι” που σκέφτηκα, να το θυμάμαι».

 «Πάρα πολλοί γράφουν και είναι απορίας άξιο. Τώρα, αν τα βιβλία είναι όλα ενδιαφέροντα, πιθανώς ναι, μπορεί και όχι. Αλλά, δεν είναι κακό να έχουμε πολλούς συγγραφείς, κακό είναι να μην έχουμε πολλούς αναγνώστες».

-Πόσο χρόνο σάς παίρνει για να τελειώσετε ένα βιβλίο;

«Δεν μπορώ να είμαι απόλυτη, αλλά νομίζω ότι οι δικοί μου χρόνοι μοιάζουν πολύ με της εγκυμοσύνης. Έτσι, κάποια βγαίνουν επτάμηνα και κάποια κλείνουν και τους εννιά μήνες».

Ξεκινήσατε να γράφετε παιδικά, πώς στραφήκατε στα μυθιστορήματα;

«Ξεκίνησα και συνεχίζω. Απλά καθυστερούν, γιατί το βάρος των μυθιστορημάτων δεν μου άφησε το χρόνο να τα “φροντίσω έτσι όπως θέλω και τους αρμόζει. Αγαπώ πολύ το παιδικό βιβλίο και μία από τις δουλειές μου είναι η μετάφραση και η απόδοση παιδικών βιβλίων. Μία ασχολία που με γοητεύει, με γεμίζει κέφι και παιδικότητα».

Τα θέματά σας τόσο στα παιδικά όσο και στα άλλα βιβλία σας, τα εμπνέεστε από…;

«Από… όλα εκείνα που κινούν και συγκινούν την ψυχή μου. Από όλα όσα θέλω να πω, και το κάνω μέσα από τους ήρωές μου και την πλοκή».

Θεωρείτε ότι για να γίνει κάποιος συγγραφέας πρέπει να έχει περάσει δοκιμασίες, να έχει εμπειρίες, ή το ταλέντο και η φαντασία αρκούν;

«Για κάποιους συγγραφείς μπορεί να είναι όλα απαραίτητα, για μένα αυτό που χρειάζεται, είναι η έμπνευση, η σωστή δομή, η δυνατή πλοκή και, οπωσδήποτε, η καλή γραφή».

Τι σημαίνει για εσάς ή συγγραφή; Είναι κερδοφόρο επάγγελμα, πνοή ζωής, λύτρωση; Ρέει… μελάνι στις φλέβες σας;

«Η συγγραφή, σε ό, τι με αφορά, είναι ιδιότητα και όχι επάγγελμα. Η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα των υψηλών πωλήσεων, αλλά αν δεν ρέει το μελάνι στις φλέβες, η φαντασία στο νου και το πάθος στην ψυχή, τότε καλύτερα να μην την ενοχλούμε»…

Πιστεύετε πως από τη στιγμή που γεννιόμαστε το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο ή το σμιλεύουμε οι ίδιοι;

«Δεν ξέρω αν την ώρα που γεννιόμαστε, κρατάει σημειώσεις η μοίρα, πάντως με σιγουριά θα πω ότι είμαστε οι επιλογές μας». 

Από τι εξαρτάται η επιτυχία ενός βιβλίου;

«”Η τύχη είναι τυχερή και η επιτυχία ποτέ τυχαία”. Φυσικά, από το ίδιο το βιβλίο. Αν έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει το κοινό και να νικήσει στη δύσκολη πίστα των πωλήσεων, καθώς και από την προβολή του». 

Και τώρα… εγκυμονείτε κάτι νέο;

«Φυσικά, έχω ήδη ξεκινήσει μία ιστορία πολύ διαφορετική, και αρχές Απρίλη θα το δούμε στα βιβλιοπωλεία, φυσικά από τη “Χάρτινη πόλη”».

Βιογραφικό

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε στον Ορχομενό και πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια, γεμάτα χρώμα και φως. Μυρωδιές του τόπου που μπλέκονταν με τα όνειρα και εκείνο το «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω». Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, αλλά η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της Δημοσιογραφίας ήταν εκείνη που της άλλαξε τα σχέδια και ασκεί έως σήμερα το επάγγελμα της δημοσιογράφου. Απεχθάνεται το ψέμα, όσους την πλησιάζουν για το επώνυμό της, και προτιμά αυτούς που τη φωνάζουν με το μικρό της. Όλα της τα βιβλία τα αγαπά. Τα παιδικά είναι εκείνα στα οποία προσπαθεί μέσα από την ιστορία τους να «χωρέσει» τα μηνύματα, στα μυθιστορήματα παλεύει να «βολέψει» τα συναισθήματα. Πιστεύει στο Θεό, αποφεύγει τους μεγάλους σταυρούς και τον αναζητά συχνότερα για να τον ευχαριστήσει, παρά για να του ζητήσει. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»