Αλεξιάδης: ««Όλο το πλέγμα των φοροελαφρύνσεων αφορά τους έχοντες και κατέχοντες» |

Μιλώντας στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στα αναφερόμενα από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ότι επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις δεν είναι συνταγματικά ανεκτές και ότι ρυθμίσεις δεν βρίσκονται σε αρμονία με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας».

«Δεν αντέχετε στον πολιτικό διάλογο και ειδικά στα θέματα της φορολογίας δεν αντέχετε και στο αντεπιχείρημα», είπε ο κ. Αλεξιάδης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί δεν προηγήθηκε ουσιαστικός διάλογος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αφού το οικονομικό επιτελείο δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα και τα θέματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλεξιάδης κατέθεσε στοιχεία για τη «φορολογικό ανισότητα» και την κατανομή των φορολογικών βαρών.

«Φέρνετε μέτρα, λέτε, ελάφρυνσης 1,2 δισεκατομμύρια. Καταθέστε έναν πίνακα από τον οποίο να προκύπτει ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τόση μείωση, οι μεσαίες τόση, οι μεγάλες τόση. Στα φυσικά πρόσωπα μέχρι κλιμάκιο εισοδήματος τόσο υπάρχει αυτή η ελάφρυνση, μέχρι εκείνο τόσο, η μεσαία τάξη έχει τόση ελάφρυνση. Φέρτε τα στοιχεία στη Βουλή. Δεν μπορείτε να κρύβεστε διαρκώς και να μην απαντάτε στα ερωτήματα, τα οποία τίθενται», σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν φορείς, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, που καταφέρονται κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, μιλώντας για διεύρυνση ανισορροπιών ή επιβαρύνσεις που φέρει, αλλά και δημοσιεύματα της «Καθημερινής» που «αποδομούν το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ και μιλούν για καμία ελάφρυνση στα μεσαία εισοδήματα».

«Όλο το πλέγμα των φοροελαφρύνσεων, το οποίο διαβάζετε στο νομοσχέδιο, δεν αφορά κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, δεν αφορά τα φτωχά και τα λαϊκά εισοδήματα, αφορά τους έχοντες και κατέχοντες», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι δίνονται «δώρα σε φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και οικονομικούς απατεώνες», μέσω της μείωσης του χρόνου παραγραφής και της αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από οικονομικούς και άλλους εισαγγελείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ