Σε κάτι που για κάποιους μπορεί να ακούγεται τρομακτικό όσον αφορά μια μελλοντική εξέλιξη εφαρμογών γνωριμιών όπως το Tinder, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που μπορεί να μάθει και να προβλέψει ποια πρόσωπα μπορεί να βρουν ελκυστικά μεμονωμένα άτομα με βάση τα εγκεφαλικά τους κύματα.

Μια κοινή ομάδα ψυχολόγων και επιστημόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία χρησιμοποίησε μετρήσεις ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για να καταγράψει ποια χαρακτηριστικά του προσώπου βρέθηκαν ελκυστικά και στη συνέχεια τροφοδότησαν τα αποτελέσματα σε ένα σύστημα μηχανικής εκμάθησης που ονομάζεται γενετικό αντιπαραθετικό νευρικό δίκτυο (GAN) .

Σε περίπου 30 εθελοντές παρουσιάστηκε μια σειρά από τεχνητά δημιουργημένα αλλά εξαιρετικά ρεαλιστικά πρόσωπα, κανένα από τα οποία δεν ανήκε σε πραγματικούς ανθρώπους και που δημιουργήθηκε από ένα σύνολο δεδομένων περίπου 200.000 εικόνων διασημοτήτων. Κάθε συμμετέχων εφοδιάστηκε με ηλεκτρόδια για τη μέτρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους.

«Δεν χρειάστηκαν να κάνουν τίποτα παρά ναβλέπουν τις εικόνες», εξηγεί ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Michiel Spape«Μετρήσαμε την άμεση ανταπόκριση του εγκεφάλου στις εικόνες».

Δείτε το βίντεο:

Το σύστημα έμαθε τις προτιμήσεις τους και καταλόγισε το μοναδικό σύνολο των λεγόμενων αναγνωριστικών έλξης EEG. Στη συνέχεια δημιούργησε ειδικά σχεδιασμένα πρόσωπα που ταιριάζουν στις προτιμήσεις ενός ατόμου. 

Έπειτα, το σύστημα ανέπτυξε μια δεύτερη γενιά προσώπων, με της ΑΙ. Τα προσαρμοσμένα πρόσωπα εμφανίστηκαν στους 30 εθελοντές μαζί με μια τυχαία ποικιλία επιπλέον προσώπων. 

80% των συμμετεχόντων αξιολόγησαν τα προσαρμοσμένα πρόσωπα 2ης γενιάς ως ελκυστικά, σε σύγκριση με μόλις 20%, όσον αφορούσε τα τυχαιοποιημένα πρόσωπα. 

«Η επιτυχία στην εκτίμηση της ελκυστικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή είναι μια τόσο έντονη, ψυχολογική ιδιότητα των ερεθισμάτων», λέει ο Spape, προσθέτοντας ότι εάν ένα σύστημα μηχανικής μάθησης μπορεί να αναλύσει και να προβλέψει επιτυχώς κάτι τόσο προσωπικό και υποκειμενικό όσο η ελκυστικότητα, οι δυνατότητες της εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής από την AI, είναι φαινομενικά ατελείωτη.

«Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να προσανατολίσουμε την έρευνα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, στον εντοπισμό στερεοτύπων ή σιωπηρών προκαταλήψεων και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατομικές διαφορές των ανθρώπων».