Στην κυβερνητική ενημέρωση για το κλείσιμο των σχολείων, επίσης από σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, η εβδομάδα ξεκινά με αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, όπως τις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών:

«Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας. Στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε:

  1. Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
  2. Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
  3. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
  4. Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι κλειστοί από Δευτέρα.

Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων».

Εργαζόμενοι γονείς: Πως θα πάρουν άδεια ειδικού σκοπού

Τη δυνατότητα να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού έχουν οι εργαζόμενοι γονείς. Το μέτρο καλύπτει τους γονείς, των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο.  Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «μεικτό» μοντέλο άδειας για να μπορέσουν οι γονείς να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Δηλαδή χορηγούνται τρεις ήμερες άδειας που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. 

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι, που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το  2020. Ειδικότερα μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται η άδεια  λόγω ασθένειας τέκνου, η άδεια άνευ αποδοχών κ.α.