«Οι ουρανοί δεν έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη μανία από την αγάπη που μετατράπηκε σε μίσος, ούτε η κόλαση οργή παρόμοια μ’ αυτήν της περιφρονημένης γυναίκας».

Γουίλιαμ Κονγκρίβ

Το παραπάνω αποτελεί ουσιαστικά τη γραμμή υπεράσπισης του Γούντι Άλεν απέναντι στις κατηγορίες της θετής κόρης του Ντίλαν Φάροου ότι τον Αύγουστο του 1992, όταν ήταν 7 ετών, την κακοποίησε σεξουαλικά στην σοφίτα του σπιτιού τους. Για τον διάσημο σκηνοθέτη για όλα ευθύνεται η πρώην σύζυγος του Μία Φάροου που ποτέ δεν τον συγχώρεσε, επειδή την εγκατέλειψε για την άλλη υιοθετημένη κόρης τους Σουν Γι (εδώ και πολλά χρόνια νόμιμη σύζυγος του) και τώρα χειραγωγεί την Ντίλαν για να τον εκδικηθεί.

Ο πραγματικός νευρικός εραστής και η ταραχώδης σχέση του με τη Μία Φάροου με φόντο τη συγκλονιστική κατηγορία της υιοθετημένης κόρης τους Ντίλαν αποτελεί το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ του δικτύου HBO με τίτλο «Alen v. Farrow» που έκανε πρεμιέρα χθες. Η ιστορία δεν είναι καινούργια, έγινε γνωστή το 1993 στη διάρκεια της σκληρής και προβεβλημένης δίκης για την κηδεμονία των υιοθετημένων παιδιών τους, αλλά και του βιολογικού γιου τους Ρόναν, που δίχασε την Αμερική. Από τότε μέχρι σήμερα η ιστορία κακοποίησης της Ντίλαν εξιστορήθηκε σε μια ανοιχτή επιστολή το 2014, σε ένα εκτενές άρθρο στην εφημερίδα Los Angeles Times και σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που προβλήθηκε από το δίκτυο CBS το 2018.

Μέχρι πρότινος η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία ήταν διχασμένη ανάμεσα στον ταλαντούχο σκηνοθέτη και την πρώην μούσα του. Το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις για βιασμούς ηθοποιών από τον κάποτε μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουαινστάιν που πυροδότησε το κίνημα #MeToo έγειρε την πλάστιγγα κατά του πρώτου και υπέρ της δεύτερης. Το ντοκιμαντέρ που μόλις άρχισε να προβάλλεται από το HBO χαρακτηρίζεται το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Γούντι Άλεν που κάποτε ερωτηθείς για τη σχέση του και το γάμο του με την άλλη υιοθετημένη κόρη του Σουν Γι είχε δηλώσει ότι «στην αρχή, δεν μου πέρασε καν η σκέψη ότι θα μαθευόταν. Νόμιζα ότι πρόκειται για μία σχέση που θα κρατούσαμε και οι δύο ιδιωτική. Ότι δεν έπεφτε λόγος σε κανέναν άλλον. Μετά τα πράγματα σοβάρεψαν μεταξύ μας και δεν ήταν εφικτό να μην το μάθουν τα παιδιά μου…»

Όταν ο δικαστής τον είχε τότε ρωτήσει: «δεν ήταν αρκετά αποτρεπτικό για εσάς να ξέρουν τα παιδιά σας ότι κοιμάστε με την αδελφή τους;», ο Άλεν είχε απαντήσει ότι «Δεν το είδα ποτέ έτσι, και να με συγχωρείτε». Ο σκηνοθέτης που δοξάζεται για το ιδιαίτερο χιούμορ του και φημίζεται για την αγάπη του στη Νέα Υόρκη εκτός του ότι αρνείται οποιαδήποτε κακοποίηση της Ντίλαν έχει αφήσει αιχμές για την «αφύσικη εμμονή» της Μία Φάροου με τον βιολογικό γιο τους Ρόναν, τονίζοντας ότι η ηθοποιός κοιμόταν γυμνή στο κρεβάτι μαζί του μέχρι εκείνος να γίνει 11 ετών. Ο Ρόναν δεν διατηρεί καμιά σχέση με τον πατέρα του.

Ανάμεσα στις φωνές που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ των 4 επεισοδίων για την πολύκροτη αυτή υπόθεση είναι και αυτής της Κριστίνα Ενγκελχαρντ που κατηγορεί τον Γούντι Άλεν ότι την αποπλάνησε σε ηιλικία 16 ετών να κάνει σχέση μαζί του αφού γνωρίστηκαν σε ένα εστιατόριο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ήταν λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία «Manhattan» στην οποία ο Άλεν υποδύεται έναν άνδρα σε κρίση μέσης ηλικίας που παρατάει την 17χρονη ερωμένη του για να κυνηγήσει την ερωμένη του παντρεμένου καλύτερού του φίλου.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσει η 41χρονη σήμερα Κριστίνα τις ομοιότητες με τη δικιά τους ιστορία που κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια κάτω από τη μύτη της Μία Φάροου. «Το φιλμ αυτό πάντα μου θυμίζει ότι όπως έπαιζε με τους χαρακτήρες στις ταινίες του έτσι έπαιξε και με μένα», δηλώνει η ίδια στη Daiy Mail. Το δίχως άλλο το σκάνδαλο αυτό τώρα ετοιμάζεται να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του.