Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια επίκτητη και εμμένουσα έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει πολλαπλά γνωστικά πεδία, και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας και είναι υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η κατάσταση της υγείας του ατόμου στα 50 μπορεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο καθένας ποικίλλουν σε πλήθος και ένταση, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια που έχουν ως εξής:

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης αποτελεί το πιο κοινό σύμπτωμα και μπορεί να σημαίνει ότι ξεχνάτε εύκολα πληροφορίες που μόλις μάθατε, ότι χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα ή συμβάντα, ότι ξεχνάτε ότι συνέβησαν μεγάλα περιστατικά, ότι ζητάτε τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά.

Πρόγραμμα με δυσκολία

Ένα ακόμα σύμπτωμα αποτελεί η δυσκολία στον προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία στην εκπόνηση σχεδίων και στην τήρηση αυτών, αδυναμία συγκέντρωσης σε λεπτομερείς εργασίες, ειδικά εάν περιλαμβάνουν αριθμούς.

Πρόκληση η καθημερινότητα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καθημερινές δραστηριότητες που άλλοτε κάνατε με ευκολία μπορεί ξαφνικά να γίνουν πραγματικά δύσκολες κι ας είναι οικείες. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία στο να οδηγήσετε σε μέρη που πηγαίνετε συχνά ή αδυναμία να ολοκληρώσετε μια συνηθισμένη για εσάς δραστηριότητα, όπως μια αγαπημένη σας μαγειρική συνταγή.

Σύγχυση τόπου και χρόνου

Μπορείτε να καταλάβετε πλήρως κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Πόσο εύκολα αποπροσανατολίζεστε; Αυτά είναι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί κάποιος να αισθανθεί ότι χάνεται εύκολα. Μπορεί επίσης να ξεχνά που βρίσκεται ή γιατί έχει μεταβεί στο σημείο όπως και το πώς έφτασε εκεί.

Δύσκολες οι συζητήσεις

Το λεξιλόγιο και οι συζητήσεις μετατρέπονται σε πρόκληση. Μπορείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολία ως προς το να βρείτε την ακριβή λέξη ή να λέτε τα αντικείμενα με λάθος όνομα. Οι συνομιλίες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δύσκολες. Ένα άτομο που εκδηλώνει Αλτσχάιμερ μπορεί να αποφεύγει να συμμετάσχει σε συζητήσεις, να μην μπορεί να συνομιλήσει ή και να σταματά ξαφνικά στην μέση μιας συζήτησης.