Αλβανία: Εκλογές αύριο μέσα σε κλίμα εντάσεων και αβεβαιότητας

Την Κυριακή 25 Απριλίου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία με το κλίμα να είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένο ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χώρα μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από μια τεταμένη πολιτική κρίση, κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απέχει από το κοινοβούλιο παρά τις λεκτικές υπερβολές και την εμπρηστική ρητορική των πολιτικών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, διεκδικεί για τρίτη συνεχή φορά την επανεκλογή του, όμως οι αναλυτές θεωρούν πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο.

Απέναντί του, ο Έντι Ράμα αντιμετωπίζει το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπασά, ο οποίος έχει με το μέρος του πολλά μικρότερα κόμματα καθώς τους ενώνει το πάθος τους κατά του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ελληνική μειονότητα

Το κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, προσχώρησε στη συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στόχος τους η απομάκρυνση του Έντι Ράμα από τη διακυβέρνηση της χώρας με τον επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντουλέ, να κατέρχεται σε εκλόγιμη θέση στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων.

Όσον αφορά το μικρό μειονοτικό κόμμα EEM-MEGA, συνεχίζει τη συνεργασία του με τον Έντι Ράμα. Ο Νίκος Κουρής, στέλεχος του κόμματος, τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα.

Ο Βαγγέλης Ταβός, έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, διεκδικώντας την επανεκλογή του ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μια και οι έδρες της περιοχής μειώθηκαν σε 4.

Πρόβλημα στα σύνορα

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πως θα διεξαχθούν οι εκλογές για όσους ομογενείς ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς την Αλβανία καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους περάσουν τα σύνορα.

Έντι Ράμα «ψηφίζει» ο Ερντογάν

Την υποστήριξή του προς τον Έντι Ράμα εξέφρασε δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «προικίζοντάς» μ’ ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι που πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά.

Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε μόλις σε μόλις δυόμισι μήνες, κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει 150 κλίνες και 6 κλινικές.

Επεισόδια πριν από τις εκλογές

Από επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, νεκρός είναι ένας 56χρονος γιατρός, υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Φερόμενος ως δράστης είναι ένας πρώην αστυνομικός και μέλος της φρουράς πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τραυματίσθηκαν δύο υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας αστυνομικός που επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα και ακόμη ένα άτομο. Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε την ένταση, αν και είναι γνωστό ότι το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο για απόπειρες εξαγοράς ψήφων.

Τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού ζήτησε με επείγουσα ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι με τα δεδομένα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, φέτος τα προεκλογικά επεισόδια είναι σχετικά λίγα.