Για την ύπαρξη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν πραγματοποιούσε έρευνα για τον κορονοϊό, και τα οποία φέρεται να διέθετε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλάει ο αρθρογράφος της «Washington Post», Τζος Ρότζιν, στο βιβλίο του «Chaos Under Heaven: Trump, Xi, and the Battle for the Twenty-First Century».

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου του που δημοσίευσε το «Politico», ο Τζος Ρότζιν αναφέρει ότι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ γνώριζαν για ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν πραγματοποιούσαν δυνάμει επικίνδυνα πειράματα και συνεργάζονταν μυστικά με τον κινεζικό στρατό

Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε πως αρκετοί επιστήμονες από το εργαστήριο της Γουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 και παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορωνοϊού.

Μάλιστα, σημειώνει ότι ένα μεγάλη μερίδα από την κυβέρνηση είχε την πεποίθηση ότι ο ιός «ξέφυγε» από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο κίνδυνο από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, «δεν έγινε τίποτα». 

Πάντως, ο Τζος Ρότζιν υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο.