Αμφίπολη: Επιτέλους ανοίγει ο Τύμβος Καστά | tymbos kasta1

Τα μυστικά του στο κοινό, ετοιμάζεται να αποκαλύψει ο Τύμβος Καστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης για τον οποίο τόσος ντόρος έγινε το 2014. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού θέλει όσα ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη της Κατερίνας Περιστέρη να είναι επισκέψιμα μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι εργασίες αναβάθμισης και προσβασιμότητας στον περίφημο Τύμβο Καστά, που έχουν εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλη Λεφαντζή, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου.

Η κεντρική είσοδος και ο περιβάλλοντας χώρος του μνημείου αναδιαμορφώνονται, έπειτα από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προκειμένου να προστατευτούν τα γλυπτά των Σφιγγών από την υγρασία, θα δημιουργηθεί προστατευτικό κέλυφος μπροστά από την είσοδο, το οποίο σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει σε αρχαίο προστώο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί πιστό αντίγραφο.

Άλλωστε, σκοπός είναι να υπάρξει ένα αρμονικό «πάντρεμα» της καινούργιας κατασκευής με το μνημείο. Στο εσωτερικό του Τύμβου θα τροποποιηθούν τα υπερυψωμένα δάπεδα, εκ των οποίων κάποια θα είναι γυάλινα, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει τις Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό της «Αρπαγής της Περσεφόνης».

Η θερμοκρασία και η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου θα είναι σταθερές και θα διασφαλίζονται με ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Στο εξωτερικό κομμάτι του Τύμβου θα διαμορφωθούν διάδρομοι πρόσβασης προς το μνημείο, οι οποίοι θα δίνουν τη δυνατότητα άνετης μετακίνησης των αμαξιδίων ΑμεΑ.

Ειδικές διαδρομές

Η βασική επισκέψιμη διαδρομή του μνημείου, η οποία είναι 320 μέτρα, θα αρχίζει νότια του σημερινού φυλακίου εισόδου, θα κατευθύνεται προς το μνημείο και θα συναντά τμήμα του περιβόλου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μία δευτερεύουσα διαδρομή, μήκους 210 μέτρων, προς την κορυφή του Τύμβου, στο τέλος της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να δει πανοραμικά τη χάραξη του κυκλικού μαρμάρινου περιβόλου και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, με την οροσειρά του Παγγαίου, τον ποταμό Στρυμόνα, την αρχαία Αμφίπολη και την αποξηραμένη λίμνη Κερκινίτιδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδρομές θα κατασκευαστούν με «πατημένο χώμα», ενώ θα γίνει η σχετική σήμανση με απλή περισχοίνιση σε συγκεκριμένα τμήματά τους.

Επίσης, θα γίνουν γεωτεχνικές εργασίες, οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή μεταλλικών κιβωτίων με ελαφροβαρή υλικά, για να δημιουργηθούν τοίχοι αντιστήριξης. Μάλιστα, η εν λόγω διαδικασία θα γίνει με τον αρχαίο τρόπο και χωρίς καθόλου χρήση τσιμέντου. Με την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου θα αρχίσει η στερέωση και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου.

«Πάγωμα» λόγω κορωνοϊού

Κάποιες από τις εργασίες καθυστέρησαν, λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, για περίπου 8 μήνες οι εργασίες είχαν «παγώσει».

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού εκπόνησε και υλοποίησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με αγορά μηχανημάτων, για να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα χρώματα και τις παραστάσεις, που έχουν εντοπιστεί σε μαρμάρινα μέλη που βρίσκονται στο μουσείο και στο ταφικό μνημείο.

Ο μυστηριώδης «Λόφος 133»

Παράλληλα με τον Τύμβο Καστά, η κ. Λίνα Μενδώνη άναψε το «πράσινο φως» για να σκάψει η σκαπάνη των αρχαιολόγων και τον παρακείμενο «μυστηριώδη» Λόφο 133.

Πρόκειται για έναν φυσικό λόφο, με ύψος 133 μέτρα, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από τον ανασκαφέα της Αμφίπολης Δημήτρη Λαζαρίδη. Στις αρχές του 2020 έγιναν γεωφυσικές έρευνες που «έδειξαν» στο υπέδαφος «αρχιτεκτονικά λείψανα», που θυμίζουν οικιστικές μονάδες.

Στο πάνω μέρος του λόφου υπάρχει διασκορπισμένη εκτεταμένη κεραμική και ενδείξεις αρχαίας κατοίκησης. Ήδη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στο χώρο.

Πιθανολογείται ότι στη συγκεκριμένη θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη των Εννέα Οδών, που προϋπήρχε της Αμφίπολης. Πάντως, ο λόφος κατοικήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική εποχή, φτάνοντας έως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»