Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της υπερβολικής τουρκικής επιθετικότητας, μια αρχαία λατινική φράση έχει γίνει πολύ της μόδας και επανέρχεται διαρκώς στο δημόσιο διάλογο. Η φράση «si vis pacem, para bellum», δηλαδή αν επιθυμείς την Ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για Πόλεμο, είναι αναμφίβολα σημαντική για να καταλάβει κάποιος πόσο δύσκολη και επίπονη για μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι η διατήρηση της εθνικής της κυριαρχίας αντιμετωπίζοντας έναν τόσο επιθετικό και αδιάλλακτο γείτονα, όπως είναι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το δόγμα της αποτροπής του τουρκικού κινδύνου πρέπει να στηρίζεται πάντα σε μία σωστή ανάλυση του αντιπάλου. Δυστυχώς, διαχρονικά φοβάμαι ότι εμείς οι Έλληνες δεν κάναμε τη σωστή ανάλυση του κινδύνου που εκπροσωπεί για τη χώρα μας, για την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η Άγκυρα. Επί χρόνια πιστεύαμε ότι η επίκληση των συμμαχιών μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας από μόνος του των όποιων τουρκικών επιδιώξεων. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής χρεωκοπίας του 2010, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να υπηρετήσει, όπως θα έπρεπε, την αρχή αν θες να αποφύγεις τον πόλεμο πρέπει να προετοιμάζεσαι για αυτόν. Δυστυχώς, η οικονομική καχεξία της τελευταίας δεκαετίας δεν επέτρεψε τη σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, σύγχρονα και αποτελεσματικά, σε βαθμό τέτοιο που να λειτουργούν από μόνα τους αποτρεπτικά για τον όποιο τουρκικό κίνδυνο. Αυτό βέβαια, δε, σημαίνει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ισχυρές. Αντιθέτως, χάρη στο υψηλό φρόνημα των στρατευμένων μας νέων η Ελλάδα είναι σε θέση, τελικά, να αποτρέψει κάθε απειλή. Φτάνει να είμαστε ενωμένοι.

‪Στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα, ετοιμότητα, ψυχραιμία. Με αίσθημα εθνικής ομοψυχίας εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλους κι όλα, η Πατρίδα!

‪Γι’ αυτό συνιστώ μεγάλη ψυχραιμία και να μην παρασυρόμαστε από ακραίες φωνές στα σόσιαλ μίντια. Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και έχει τους τρόπους να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας με κάθε τρόπο!

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσεγγίζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Η Τουρκία του Ερντογάν παραμένει μία πολύ ισχυρή δύναμη και ένας πολύ απειλητικός αντίπαλος. Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε ψυχοπαθή ή απρόβλεπτο τον Ερντογάν. Ακολουθεί το όραμά του να επικρατήσει των μουσουλμάνων της Μεσογείου με πολύ προσεγμένο σχέδιο, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι προαναγγέλλει, τελικά το πράττει. Γι’ αυτό η δική μας δύναμη αποτροπής πρέπει να είναι η αποφασιστικότητά μας, οι ισχυρές μας συμμαχίες και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. 

Πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να προσεγγίζουμε τη σκληρή αυτή πραγματικότητα με εθνικό σχέδιο, που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαλότητες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εθνική ομοψυχία είναι το ζητούμενο. Είναι κρίμα που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, δεν επιδεικνύουν την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε και ήρθε σε επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τουρκικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Όσο οι Έλληνες ομονοούμε κανένας κίνδυνος δεν είναι τόσο ισχυρός για να θίξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Ανευθυνότητα και προσωπικές ή κομματικές στρατηγικές, φτηνοί τακτικισμοί, δεν χωρούν σ’ αυτή την κρίσιμη περίσταση για την πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Θέλουμε την ειρήνη αλλά αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε για να προστατέψουμε τα εθνικά μας δίκαια!