Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, αφού σε αυτήν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την εμφάνισή του και ο στόλος της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε νωρίτερα σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) δύο Navtex. Με αυτές δεσμεύονται περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό ο ρωσικός στόλος να κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι ξεκάθαρο αν στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τουρκικά πλοία.

Πάντως, η Τουρκία με τις συγκεκριμένες Navtex επιχειρεί να ενημερώσει τα ερευνητικά σκάφη «Oruc Reis» και «Barbaros», τα οποία πλέουν στις περιοχές που θα γίνουν οι ασκήσεις.

Η πρώτη Navtex αφορά στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η διάρκειά της θα είναι από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τη δεύτερη, αφορά στο θαλάσσιο τμήμα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η διάρκειά της θα είναι από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση αυτήν της Τουρκίας σε συνεργασία με τη Ρωσία ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Δείτε τις περιοχές δεσμεύονται με Navtex από την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu: