Αναχωρεί από τις ΗΠΑ ο Ρώσος πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος εγκατέλειψε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη, από εκεί θα επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα. 

Ο Αντόνοφ χαιρέτισε τους δημοσιογράφους από το όχημά του, και όταν ρωτήθηκε για τη διάθεσή του, έκανε μια χειρονομία με τον αντίχειρα. Δεν υπέβαλε κανένα περαιτέρω σχόλιο. Ο διπλωμάτης αναμένεται να φτάσει στη Μόσχα την Κυριακή.

Το Σάββατο το απόγευμα, ο Αντόνοφ εξέδωσε μια σύντομη δήλωση εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σχετικά με τις επιστολές που έλαβε η Πρεσβεία από Αμερικανούς πολίτες που προσπάθησαν να ζητήσουν συγγνώμη από τη Ρωσία για τα σχόλια του Μπάιντεν.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που έστειλαν επιστολές στην Πρεσβεία για την υποστήριξη της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τη διαφωνία τους και ζήτησαν συγγνώμη για τις κακές δηλώσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία που έγιναν πρόσφατα από την Ουάσινγκτον» έγραψε ο Αντόνοφ.

Ο απεσταλμένος πρόσθεσε ότι «ήταν βαθύτατα συγκινημένος από τη φροντίδα και την ενεργό θέση των απλών Αμερικανών που κατανοούν ότι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος θα «προσέχει τις φωνές αυτές και θα ανακόψει την πορεία με στόχο την περαιτέρω καταστροφή των ήδη υπερβολικά συγκρουσιακών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών. 

Η τελευταία φορά που η Ρωσία ανακάλεσε τον πρέσβη της στις ΗΠΑ ήταν το 1998, όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ. Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τους κορυφαίους διπλωμάτες τους στη Μόσχα το 1934 και το 1980.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πυροδότησε ένα διπλωματικό θρίλερ αφού συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό του ανταποκριτή του ABC News για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που τον είπε «δολοφόνο» και άτομο «χωρίς ψυχή».

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για τα σχόλια, σημειώνοντας πως αυτά δείχνουν πως η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις προσβολές, ευχόμενος στον Μπάιντεν «καλή υγεία».

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Μπάιντεν κάνει προσωπικές επιθέσεις εναντίον ξένων ηγετών. Πέρυσι, χαρακτήρισε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπινγκ «κακοποιό» συνέκρινε τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Χίτλερ και είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν «τύραννος».