Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά των κληρονόμων, καθώς σε μία εβδομάδα θα γίνει η πρώτη πληρωμή. Πρόκειται για την επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν  ηλεκτρονικά  τη σχετική υπεύθυνη δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας:

-Στις 10 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν τα ποσά  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος. Να επισημανθεί πως  έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους. Από αυτές – με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου – είχαν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και είχαν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647.

 -Στις 10 Μαρτίου θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά  τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική  και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

-Τέλος στις 12 Απριλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του μήνα να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Στο «μέτωπο» των αναδρομικών το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. Ειδικότερα  μένει να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών από την προβλεπόμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. 

Υπενθυμίζεται πως στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι προβλέπεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η  σχετική ρύθμιση αναμένεται να μπει σε εφαρμογή την άνοιξη και παράλληλα θα δοθούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019  και μετά.