Από σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ξεκινάει η καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις κύριες συντάξεις.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με τους 172.222 κληρονόμους δικαιούχους αναδρομικών, δηλαδή χήρες και παιδιά, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το ποσό των περίπου 145 εκατ. είναι έτοιμο για καταβολή απλώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται στις κληρονομιές.

Στα ορφανά αμφιτεροπλεύρως, δηλαδή και από μητέρα και από πατέρα, αυξάνεται η σύνταξη σύμφωνα με νέα διάταξη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πάρουν όλο το ποσό, όχι μόνο το 70% όπως γίνεται στις συντάξεις χηρείας.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο ακολουθεί τις εισηγήσεις των νομικών και του ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι για τους κληρονόμους θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για μηδενική γραφειοκρατία. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Ο υπουργός είπε ότι θα γίνει ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας και θα υπάρξει εγκύκλιος για τα απαραίτητα έγγραφα. Επίσης, με πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θα γίνει η διασταύρωση των δικαιούχων. «Ό,τι λέει ο νόμος θα ακολουθηθεί», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η προσφυγή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και τριών ακόμα Σωματείων συνταξιούχων με την οποία στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας (Φ.11321/35005/1528 14.10.2020) ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την ΕΣΔΑ.

Όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι στην αίτηση τους στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται η επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες, όπως επισημαίνουν, παραβιάζονται.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020  άρθρο114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένονται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Σημειώνουν δε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».