Αναφέρθηκε στη Φινλανδία περιστατικό παρενέργειας στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Την πρώτη αναφορά για παρενέργεια στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού δέχτηκε η Υπηρεσία Φαρμάκων της Φινλανδίας.

Το συμβάν καταγράφηκε μία εβδομάδα έπειτα από την έναρξη στην Ευρώπη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως μετέδωσε σήμερα (2 Ιανουαρίου) το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού στο μπλοκ στις 27 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αφότου παρέλαβαν τις πρώτες προμήθειες του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όταν υπάρξουν τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά, θα ανεβάσουμε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τον τύπο της αντίδρασης που εμφανίστηκε», δήλωσε στο δίκτυο η επικεφαλής γιατρός της Υπηρεσίας Μάγια Καουκόνεν και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα η ίδια επισήμανε ότι οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλης παρενέργειας πιθανόν να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές της χώρας από πλευράς νοσηλευτικών εγκαταστάσεων Ελσίνκι, Τούρκου, Τάμπερε, Κουόπιο και Ούλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ