Η ανευθυνότητα της Αριστεράς

Η πανδημία ενός κορωνοϊού, ο οποίος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και καταστροφικός για την ανθρώπινη κοινωνία, είναι κάτι που δεν έχει βιώσει ξανά η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα. Σ’ αυτές τις πρωτοφανείς εποχές δεν πλήττεται μόνον η Δημόσια Υγεία. Πλήττονται, ακόμα, η κοινωνική συνοχή, η ψυχική υγεία και, πρωτίστως, η Οικονομία.

Εδώ και ένα χρόνο που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, λέω και γράφω ότι ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει στη Δημόσια Υγεία, η πανδημία θα φέρει μεγάλη οικονομική ύφεση παγκοσμίως. Και αυτό, δυστυχώς, διαπιστώνεται πλέον μέρα με τη μέρα από όλους τους φορείς σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, μπαίνει σε εποχή μεγάλης ύφεσης. Γινόμαστε πιο φτωχοί από ό,τι ήμασταν. Αυτό είναι μία σκληρή διαπίστωση, αλλά είναι πραγματικότητα. Για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, η αβεβαιότητα και η περιστολή στις οικονομικές δαπάνες θα είναι η πραγματικότητα. Ουδείς θα βγει από αυτή τη δοκιμασία αλώβητος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε εγκαίρως και προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει, πέραν του προβλήματος της Δημόσιας Υγεία, και τις οικονομικές επιπτώσεις, που ήδη είναι μεγάλες. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο και στη χώρα μας και στη Γη ολόκληρη, όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε το χρόνο που θα διαρκέσει αυτός ο εφιάλτης. Ελπίζουμε να τελειώσει μέσα στο 2021.

Μέσα σ’ αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν εγκαίρως, και με πρόγραμμα και με σχέδιο. Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός έθεσαν ως προτεραιότητά τους τη διάσωση της ζωής. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει απώλεια οικονομική.

Συγχρόνως, όμως, προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, την τεράστια κρίση στην Οικονομία και την Αγορά. Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα έχει να διασωθούν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν είναι εύκολο. Θα γίνουν και λάθη, θα γίνουν και αδικίες. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος, το οποίο δεν εισπράττει, πλέον, από φόρους, να συντηρεί ολόκληρη την Οικονομία και την Αγορά,  και όλους τους πολίτες, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί έχουν πολύ σημαντικά προσωπικά προβλήματα επιβίωσης. Όλοι οι πολίτες έχουν δίκιο. Όλοι έχουν πρόβλημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό που προέχει είναι να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, ώστε να μπορέσουμε, όταν τελειώσει η πανδημία, να ξαναχτίσουμε την Οικονομία μας σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.

Καθημερινά πολλοί φίλοι μού στέλνουν μηνύματα και μου διαμαρτύρονται για τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζητούν τη βοήθεια του κράτους. Όλοι έχετε δίκιο. Όλοι υποφέρετε. Και δικαιολογημένα φοβάστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στο προσεχές μέλλον. Οι καταστάσεις είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Ασφαλώς κάνει λάθη. Φτάνει να μαθαίνει από αυτά τα λάθη. Μπορεί να κάνει και αδικίες σε κάποιους. Φτάνει να μαθαίνει από αυτές. Να σκεφτείτε μόνο ότι τα χρήματα που διαθέτει το ελληνικό κράτος σήμερα, δεν είναι απεριόριστα. Το κράτος σήμερα δεν εισπράττει από πουθενά, και, αντίθετα, καλείται να χρηματοδοτήσει μία αγορά που στενάζει. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι τρομακτικές και θα γίνουν πολύ χειρότερες όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ακούμε, μαθαίνουμε, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, και ζητούμε τη βοήθεια των πολιτών και την αλληλεγγύη τους. Κράτος χωρίς συνεπείς πολίτες και αλληλέγγυους, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτοί που έχουν, πρέπει να βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν. Ο ρόλος των πλουσίων και η συνεισφορά τους στην στήριξη των αδυνάμων πρέπει σήμερα να είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Γιατί όλοι λίγο-πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ο ιός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις. Πλήττει όλους μας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τις προσωπικές μας αντιλήψεις και εμμονές και ας προσπαθήσουμε να σώσουμε πάνω απ’ όλα την πατρίδα μας. 

Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Από την τεράστια αυτή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού πλήττονται όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην προσπάθεια που γίνεται για την αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης, θα συμβάλουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συμμετέχει, πλέον, ισότιμα και η Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν τα χρηματο-οικονομικά εκείνα εργαλεία που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημίες, την αδιανόητη αυτή κατάσταση, που βιώνουμε. Υπομονή, ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα. Και θα βγούμε από την εφιάλτη. Λαβωμένοι μεν, αλλά θα βγούμε. Και θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναχτίσουμε την Οικονομία μας και την κοινωνία μας!