Ανακαλύφθηκε η πρώτη έγκυος μούμια της Αιγύπτου (pic)

Το γεγονός ότι ανακάλυψε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια που έχει ποτέ καταγραφεί επισήμως τονίζει ομάδα Πολωνών επιστημόνων.

Η εν λόγω ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του «Warsaw Mummy Project» και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Science».

Το πρότζεκτ αυτό άρχισε το 2015, με στόχο την μελέτη των αποκτημάτων του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας, ενώ αξιοποιήθηκαν τελευταίες τεχνολογίες.

Η μούμια αυτή πιστευόταν αρχικά πως ανήκε σε κάποιον άνδρα, όμως μια προσεκτικότερη σάρωση αποκάλυψε πως ανήκε σε έγκυο γυναίκα

Η γυναίκα εκτιμάται ότι ήταν 20-30 χρονών, όταν πέθανε και λογικά ανήκε σε κάποια από τις ανώτερες τάξεις της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Σχετικά με το πότε έζησε και πέθανε, οι ερευνητές τοποθετούν τη γυναίκα στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Με βάση τη διάμετρο του κεφαλιού του εμβρύου, όπως αποκαλύφθηκε από τις ακτινογραφίες, οι επιστήμονες θεωρούν πως η εγκυμοσύνη της γυναίκας διένυε την 26η-30ή εβδομάδα. Σχετικά με τα αίτια του θανάτου της, οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει, ακόμα, να τα προσδιορίσουν.

Στην κοιλιακή χώρα της μούμιας ανακαλύφθηκαν 4 «δέματα», τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πως περιέχουν εσωτερικά όργανα της γυναίκας, μουμιοποιημένα και τυλιγμένα, το καθένα ξεχωριστά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε πως το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από την μήτρα της, προκειμένου να υποστεί και αυτό ξεχωριστή μουμιοποίηση.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό, ωστόσο εικάζουν πως σχετίζεται με την δυσκολία που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, ή με πιθανές αντιλήψεις των Αιγυπτίων για την μετά θάνατον ζωή.

Οι ερευνητές απέδωσαν στην μούμια το ψευδώνυμο «Η Μυστηριώδης Κυρία», εξαιτίας των ερωτηματικών που γεννώνται γύρω από την ταυτότητα και την ακριβή της προέλευση. Όπως λένε, η μούμια είχε παραδοθεί στο μουσείο της Βαρσοβίας το 1826.

Πηγή: BBC