Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Eκθέσεως Θεσσαλονίκης αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί την προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας στην κανονικότητα.

Εδώ και αρκετό καιρό τόσο στο Μάξιμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών κυριαρχεί η άποψη πως η ανάκαμψη για να έρθει πιο γρήγορα και να γίνει αισθητή στους πολίτες, πρέπει να υπάρξει άμεση τόνωση της οικονομίας με γενναία «ένεση» παροχών και ρευστότητας.

Αυτό προσπαθεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις ώστε να καθορίζει η κυβέρνηση την ατζέντα.

Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να περάσει και το επόμενο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να έρχεται  από τον Οκτώβριο και μετά να δοθεί το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως το 16,2 ανάπτυξη του Β τρίμηνου δεν ήρθε τυχαία και φαίνεται να σηματοδοτεί και την πορεία της οικονομίας για τα επόμενα τρίμηνα και το 2022.

Έτσι λοιπόν θέλησαν να ανακοινώσουν  ένα  πακέτο που αφορά όσο γίνεται περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων , τώρα που αρχίζει η ανάκαμψη ώστε να δοθεί ακόμη  μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά.

Μετά την πολύ καλή πορεία του  τζίρου στον  τουρισμό, την εστίαση , και την κατανάλωση, που είχαμε κυρίως τον Αύγουστο, ακούστηκε η άποψη ότι  θα μπορούσε η κυβέρνηση να καθυστερήσει την εξαγγελία του πακέτου  μέτρων ώστε να κερδίσει λίγο χρόνο  ακόμη.

Αυτό όμως που κυριάρχησε τελικά   ήταν πως τώρα θα πρέπει να   δοθει   το πακέτο των  3,5 δις ευρώ ώστε να στηριχθούν  παράλληλα οι νέοι, τα αδύναμα νοικοκυριά  και η μεσαία τάξη.

Ο χειμώνας προβλέπεται να είναι δύσκολος για τους οικονομικά ασθενέστερους   λόγω του κύματος ακρίβειας που χτυπά  την  αγορά.

Ήδη έχουν αρχίσει τα μεγάλα παράπονα και ο φόβος των  ανατιμήσεων  τρομάζει  τις οικογένειες .

Γιαυτό και το πακέτο μέτρων έπρεπε  να ανακοινωθεί τώρα προκαταβολικά, ώστε να σταματήσει η διαφαινόμενη μουρμούρα «που είναι το κράτος», «τι κάνει η κυβέρνηση».

Και την ώρα που ανακοινώνονται η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και το πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων η αντιπολίτευση  προσπαθεί  να δημιουργήσει  την αίσθηση  ότι η κυβέρνηση καταρρέει επειδή εφάρμοσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό   στους υγειονομικούς.

Το επόμενο διάστημα αυτή η μάχη εντυπώσεων θα φουντώσει.

Γιατί η κυβέρνηση επενδύει στην ανάκαμψη της οικονομίας και η αντιπολίτευση στους αντιεμβολιαστές.