Ανακύκλωση και Πρόσκοποι, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για ένα καλύτερο κόσμο

Για το πέρασμα του  σημαντικού μηνύματος της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος,  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.)  Μιχάλης Οικονομάκης, κατά την υπογραφή του  Μνημονίου Συνεργασίας, με τον πρόεδρο του ΣΕΠ Ισίδωρο Κανέτη.

Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με σκοπό την υλοποίηση μιας σειράς από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία μας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων», είπε ο κ.  Οικονομάκης εκ μέρους της Ε.Ε.Α.Α.

Για να προσθέσει πως «Θα σταθούμε δίπλα στους Προσκόπους και θα στηρίξουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας μας τις δραστηριότητες και το έργο τους στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε στο πρόσωπο του Προέδρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όλους τους προσκόπους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κανέτης δήλωσε: «Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσκόπου (22/2), ερχόμαστε εμπράκτως ως Πρόσκοποι να κάνουμε πράξη το παγκόσμιο μότο μας “Δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο”, συμπράττοντας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Στόχος μας, όχι μόνο να δώσουμε το παράδειγμα της ανακύκλωσης, αλλά να ενεργοποιήσουμε και εκπαιδεύσουμε την Κοινωνία μας για την σημαντικότητα αυτής της πράξης.

Μιας καθοριστικής πράξης με θετικό οικολογικό αντίκτυπο, της οποίας τα αποτελέσματα θα βιώσουν οι επόμενες γενιές».

Ειδικότερα, οι προγραμματικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΕΕΑΑ και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο φορέων με τη δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων

Προώθηση του εθελοντισμού, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στον τομέα της ανακύκλωσης και της  κυκλικής οικονομίας.

Συνεργασία και οργάνωση από κοινού δράσεων διάχυσης και ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση.

Για τους πολίτες, οι μπλε κάδοι που βρίσκονται πλέον σχεδόν σε κάθε γειτονιά, αποτελούν συνώνυμο της ανακύκλωσης ενώ η Ε.Ε.Α.Α. συνεχίζει να συνεισφέρει ώστε η ανακύκλωση να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών.

Μόνο το 2019 τα οχήματα συλλογής πραγματοποίησαν περισσότερα από 125.000 δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους Ο.Τ.Α, ενώ σημειώθηκε 12% αύξηση στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Με τη σειρά τους οι Πρόσκοποι, η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση νέων στη χώρα μας, που  δραστηριοποιούνται εδώ και 111 χρόνια σε 350 γειτονιές στην Ελλάδα, εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν την ελληνική κοινωνία με νέες και νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν.

Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως πρεσβευτές των 17 Στόχων  Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο προστασίας της φύσης, ενώ παράλληλα υλοποιούν πάνω από 1.200 περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις το χρόνο.

Οι Πρόσκοποι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές μιας πιο πράσινης Κοινωνίας, έχοντας στόχο έως το 2030 να έχουν συμβάλλει ως φορέας στην άνοδο των ποσοτικών δεδομένων του συνολικού προγράμματος ανακύκλωσης της χώρας.