Την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία μέσω της πρόσκλησης στον Λαβρόφ να επισκεφθεί την Αθήνα, αναζητά η ελληνική διπλωματία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα, την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν αποδεχθεί ότι δεν μπορούν να περιμένουν σπουδαία πράγματα από το σημερινό Λευκό Οίκο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και η ένταση, και να αναζητηθούν τρόποι ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών…

Πληροφορίες του vradini.gr από την Άγκυρα όμως κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις των Τούρκων, οι οποίες θα ανατραπούν μόνο ένα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Που δεν είναι άλλες από την μοιρασιά των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Προς τούτο η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να κερδίσει χρόνο, μέσω των διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, ώστε να πέσουν οι τόνοι, και να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, και η Ευρώπη θα διαδραματίσει ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, πιέζοντας την Τουρκία. Η αλήθεια πάντως είναι πως πρόσφατα ζητήθηκε η παρέμβαση του Βερολίνου, προς την Άγκυρα να σταματήσουν οι επιθετικές κινήσεις κατά της Ελλάδος.

Το Βερολίνο ανταποκρίθηκε, αλλά οι Τούρκοι-σύμφωνα με τις πηγές της ΒτΚ- ζήτησαν…ανταλλάγματα από τους Γερμανούς. Και κάπου εκεί σταμάτησε κάθε άλλη συζήτηση…

Την ίδια ώρα το Υπ.Εξ. επιχειρεί να διευρύνει τις συμμαχίες στις χώρες της βόρειας Αφρικής, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους συσχετισμούς στα τεκταινόμενα στη Λιβύη, για την ώρα χωρίς άμεσα αποτελέσματα.       

Καταλύτης η Μόσχα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vradini.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ να επισκεφθεί την Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες, με σκοπό να ζητηθεί η παρέμβαση της Μόσχας στην Τουρκία.

Η Μόσχα δεν έχει απαντήσει ακόμη, και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι “ο Λαβρόφ δεν βιάζεται να απαντήσει”. Προφανώς -όπως εκτιμούν βετεράνοι διπλωμάτες- οι Ρώσοι ‘ζυγίζουν” την κατάσταση, και αναζητούν “ισοδύναμο αντάλλαγμα” σε περίπτωση που αποφασίσει ο Λαφρόφ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Οι πληροφορίες από ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει την ενεργοποίηση της Μόσχας στην κατεύθυνση της χαλιναγώγησης της επιθετικότητας της Άγκυρας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής αποτροπής κάποιου θερμού επεισοδίου που θα οδηγήσει σε αστάθεια την περιοχή.

Έλληνες διπλωμάτες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ακούσει τι θα ζητήσουν οι Ρώσοι για την εμπλοκή τους, ενώ εκτιμούσαν ότι η Μόσχα είναι “δύσκολος παίκτης”. Η αλήθεια είναι πως πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι από την Ουάσιγκτον δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα, όσο κι αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή. Μια παρέμβαση στον Ερντογάν που θα αποτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων του μπορεί να γίνει μόνο από τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Τράμπ θεωρείται “αστάθμητος παράγοντας” και δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει επάνω του.

Ανώτατος διπλωμάτης, σχετικά προσφάτως αφυπηρετήσας, αποκάλυψε στο vradini.gr ότι η θέση της Ουάσιγκτον εκφράστηκε από το 2017 “αρμοδίως” και σύμφωνα με αυτήν “οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να παρέμβουν αποτελεσματικά στην περίπτωση νέων Ιμίων”, επειδή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν ελέγχεται σε αυτό το επίπεδο. Προς τούτο, και όλες οι θέσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια καταλήγουν με την προτροπή “βρείτε τα”.

Σε ότι αφορά τη Μόσχα εκτιμάται από την Αθήνα ότι έχει την επιρροή να αναχαιτίσει τον Ερντογάν, και πλέον θα αναζητηθούν τα ανταλλάγματα. Οι Ρώσοι γνωρίζουν-το έχουν εξομολογηθεί σε Έλληνες διπλωμάτες- ότι ο χώρος των στρατηγικών επενδύσεων “είναι μπλοκάρεται από τους Αμερικανούς”. Ως εκ τούτου αναζητούν επενδύσεις καθαρά οικονομικού χαρακτήρα, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να αυξήσουν την επιρροή τους στη χώρα μας. Στη βόρεια Ελλάδα ήδη η Μόσχα έχει ισχυρή επιρροή, μέσω εκκλησιαστικών κύκλων, οικονομικών παραγόντων και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Περιμένουν τον Σεπτέμβριο

Η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει πως εάν δεν χαλιναγωγηθεί η βουλιμία του Ερντογάν, τότε τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα, θα έχουμε επεισόδιο και εξελίξεις νοτίως της Κρήτης. Προς τούτο τα απανωτά μηνύματα αποφασιστικότητας από την Αθήνα το τελευταίο διάστημα, από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. 

Είναι κοινός τόπος πια, ότι οι όποιες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά περνούν μέσα από τη Λιβύη. Και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, αφού ο Χαφτάρ επάνω στον οποίο πόνταρε “τα ρέστα της” η Αθήνα, κάθε άλλο παρά για νικητής μοιάζει.  

Δεν είναι τυχαίο οτι πρόσφατα ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, άσκησε κριτική, εμμέσως πλην σαφώς, στις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα τη Λιβύης και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι μόνη διπλωματικά απέναντι στην Τουρκία. 

Ο Ντόκος προσδιόρισε τα επόμενα βήματα

Ο Θάνος Ντόκος -ο οποίος προφανώς δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο εάν δεν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός- δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επένδυσε λάθος στην πλευρά του Χάφταρ, ο οποίος χάνει, πλέον, διαρκώς εδάφη και “οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες”. Το Υπ.Εξ. εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μειωθούν οι όποιες απώλειες, να απεμπλακεί από την ταύτιση με τον Χαφτάρ, και να επιδιωχθεί μαζί με άλλα κράτη που ενδιαφέρονται για τη Λιβύη, τερματισμός εχθροπραξιών και εύρεση πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Κάτι που βρίσκει αντίθετη την Άγκυρα. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η εκτίμησή του ότι παρά τις δηλώσεις στήριξης από ΗΠΑ και Ε.Ε., η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.