Ο ανανάς ο εύκομος, ή απλά ανανάς τρώγεται φρέσκος, μαγειρεύεται, γίνεται κομπόστα και χυμός. Στη γλώσσα Guarani, σημαίνει «εξαιρετικό φρούτο» και πράγματι, το αγαπημένο φρούτο της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μία μερίδα ανανά περιέχει 130% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, κάνοντάς τον μία από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές. Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη μείωση της ευαισθησίας σε ασθένειες, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες σαν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Πέραν από την προστασία που παίρνετε κατά των ελεύθερων ριζών χάρη στη βιταμίνη C, ο ανανάς μπορεί να σας βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου. Μαζί με τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, θα βρείτε:

 • Βιταμίνη Α
 • Β-καροτίνη
 • Βρομελίνη
 • Διάφορα φλαβονοειδή

Υψηλή συγκέντρωση σε μαγγάνιο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μαγγάνιο που βρίσκεται στον ανανά μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στα κύτταρά σας. Αυτό αποτρέπει τα υγιή κύτταρα να μεταλλαχθούν σε καρκινικά, ειδικά αυτά που προκαλούν καρκίνο στο στόμα, στο λαιμό ή το στήθος.

Βελτιώνει την πέψη

Όπως πολλά άλλα φρούτα, ο ανανάς είναι πλούσιος σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Για τον λόγο αυτό, η κατανάλωση ανανά στις σωστές ποσότητες μπορεί να σας προστατεύσει από:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Αθηροσκλήρωση
 • Θρόμβους αίματος
 • Υψηλή πίεση

Επιπρόσθετα, όταν τρώτε ανανά διεγείρετε τις περισταλτικές κινήσεις και την απελευθέρωση γαστρικών υγρών τα οποία σας βοηθούν να χωνέψετε καλύτερα το φαγητό.

Καταπολεμά το κρυολόγημα

Η βρομελίνη στον ανανά μειώνει το φλέγμα και τη βλέννα που σχηματίζονται στους αεραγωγούς και τα ιγμόρεια. Για τον λόγο αυτό, ο ανανάς σας βοηθά να αποφύγετε ασθένειες που δημιουργούν αυτά τα συμπτώματα και ενισχύει τις λειτουργίες αποβολής της βλέννας του σώματός σας ώστε να μειωθεί η ευαισθησία σας στις μολύνσεις.

Διατηρεί δυνατά τα οστά

Η υψηλή περιεκτικότητα του ανανά σε ασβέστιο και μαγγάνιο, τον καθιστούν ιδανικό για την ενδυνάμωση των οστών σας, βοηθώντας τα να αναγεννηθούν όταν έχουν υποστεί ζημιά, βελτιώνοντας την ανάπτυξή τους. Το μαγγάνιο είναι βρίσκεται σε αφθονία στον ανανά. Η κατανάλωση μιας μερίδας από αυτό το φρούτο, θα σας δώσει περισσότερο από το 70% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτού του σημαντικού μετάλλου.

Βοηθά την υγεία των ματιών

Η όραση είναι μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις του ανθρώπου και ο ανανάς κάνει καταπληκτική δουλειά όταν χρειάζεται να βοηθήσει στη φροντίδα της. Αυτό επειδή η κατανάλωση ανανά συνδέεται στενά με την πρόληψη διαταραχών των ματιών, που μπορεί να προκληθούν από τη γήρανση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας τυπικά επηρεάζει ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά η β-καροτίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης προβλημάτων στην όρασή σας.

Ρυθμίζει την πίεση του αίματος

Το κάλιο, ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα στο σώμα μας είναι ένα κομβικό αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει πως κρατάει τα αγγεία σας απαλλαγμένα από άγχος και ένταση. Προάγει επίσης την καλύτερη κυκλοφορία. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι χαλαρά, συμβαίνουν τα ακόλουθα:

 • Διατηρείται σε ισορροπία η υψηλή πίεση του αίματος
 • Αποφεύγετε τους θρόμβους που μπορούν να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος.
 • Μειώνετε τη συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες σας
 • Προλαμβάνετε σοβαρές ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, καρδιακή προσβολή και έμφραγμα

Ελέγχει την αρθρίτιδα

Αυτή πιθανόν να είναι μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του ανανά όσον αφορά στην υγεία. Η κατανάλωση ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονών στις αρθρώσεις και στους μυϊκούς ιστούς, και κυρίως ανάμεσα σ’ αυτούς που επηρεάζονται από την αρθρίτιδα. Χάρη στη βρομελίνη, η οποία σχετίζεται συνήθως με τη διάσπαση πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων, ο ανανάς έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον έντονο πόνο και να ανακουφίσει τη δυσφορία. Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να είστε σε θέση να ολοκληρώνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες πιο άνετα.