Οικονομία

«Ανάσα» στην Κτηματαγορά με μείωση ΦΠΑ στα ακίνητα - Τι κέρδισε η Ελλάδα στο Ecofin

akinita-7

Ανοίγει ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, όσο και στα αδιάθετα από το 2006

Μεγάλη «ανάσα» αποτελεί για την κτηματαγορά η νίκη, που εξασφάλισε χθες η Ελλάδα με την πολιτική συμφωνία στο Ecofin, με βάση την οποία ανοίγει ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα, πέρα από νησιά και προϊόντα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη συνέχιση του μέτρου της αναστολής επιβολής ΦΠΑ 24% στα ακίνητα έως και τα τέλη του 2024, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, όπως ισχύει σήμερα.

Σημειώνεται ότι η αναστολή ΦΠΑ αφορά τόσο στα νεόδμητα ακίνητα, όσο και στα αδιάθετα από το 2006. Το καθεστώς είναι προαιρετικό και σε αυτό μπορούν να υπαχθούν οι επαγγελματίες κατασκευαστές ή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, υποβάλλοντας σχετική αίτηση για την έκδοση απόφασης αναστολής, η οποία και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή έως την παράδοση κάθε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τη μεταβολή.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, η παράταση στο «πάγωμα» του ΦΠΑ θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για νέες κατοικίες, προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά real estate και θα μπορούν να αποκτήσουν καινούργια και ακριβότερα ακίνητα. Παράλληλα, θα αυξηθεί η απασχόληση και θα ενισχυθεί το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ενώ, θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι ισολογισμοί των τραπεζών, καθώς αυξάνεται η αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά, σήμερα ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ισχύει για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο, εφόσον εντός των περιφερειών τους λειτουργούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς την εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξαρτήτως των πληθυσμιακών κριτηρίων. Με την κοινοτική Οδηγία, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέπει, να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου από το 2025 και μετά.

Δείτε επίσης