Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε τροχιά ανασχηματισμού με τον Πρωθυπουργό να δίνει το έναυσμα από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «διορθωτικές κινήσεις», σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στη χώρα με την ελληνική αποστολή.

Η έμμεση αυτή επιβεβαίωση των σεναρίων αποδεικνύει ότι δεν ήταν τυχαίες και οι δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, που προανήγγειλε τις κινήσεις στο υπουργικό σχήμα μετά την 1η Ιουλίου.

Ποιοι αναμένεται να τεθούν εκτός σχήματος

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είναι ένας από τους υποψήφιους που θα βρεθούν εκτός υπουργικού σχήματος μετά την ιστορία με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναμένεται να ακολουθήσει λόγω δυσαρέσκειας από το πρωθυπουργικό γραφείο σχετικά με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι, επίσης, ίσως ένας από τους υποψήφιους για αλλαγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση, όπως και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος πιθανόν να μετακομίσει στο Υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι μένουν στις θέσεις τους

Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους Υπουργούς που διαχειρίστηκαν με καθοριστικό τρόπο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αυτούς ανήκουν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με τον Άκη Σκέρτσο στο Υπουργείο Επικρατείας αλλά και ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν αναμένεται να μετακινηθεί εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ αλλά και εν μέσω της φάσης που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ικανοποίηση υπάρχει και για το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Άδωνι Γεωργιάδη όπως και για τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ένας, επίσης, από τους Υπουργούς που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο, είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, μετά και την ταχύτατη αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου.

Τέλος, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είναι δύο από τους οποίους δεν θα χρειαστεί κάποια αλλαγή ή μετακίνηση.

Τι θα συμβεί με τους Υφυπουργούς

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται σε πρόσωπα Υφυπουργών, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα μέγιστα κατά τον Πρωθυπουργό και δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του. Σε αυτούς ανήκουν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ενώ εντός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να τεθούν μέλη της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, με τα ονόματα που ακούγονται να περιλαμβάνουν αυτά του Θόδωρου Ρουσόπουλου και της Όλγας Κεφαλογιάννη.