Ανάσταση στα μπαλκόνια και το «Χριστός Ανέστη» στις 21:00

Τέλος φαίνεται να δίνεται στα σενάρια για το «Πάσχα στο χωριό» με τους Έλληνες να κάνουν Ανάσταση στις 21:00 το βράδυ, στην εκκλησία, και μετά στα μπαλκόνια.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να προετοιμάζεται πυρετωδώς για νέα χαλάρωση των μέτρων, δεν σημαίνει ότι θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του MEGA, σε συνεννόηση και με την αρχιεπισκοπή, την εκκλησία δηλαδή και με την κυβέρνηση και οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν μπορεί φέτος υπό τις παρούσες συνθήκες να γίνει ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα όπως γίνεται δηλαδή παραδοσιακά κάθε χρόνο διότι θα υπάρχει και θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από την άλλη δεν θα κάνουμε ανάσταση όπως πέρυσι από τα σπίτια μας, θα επιτραπεί κάποιος αριθμός ατόμων στους ναούς.

Η ανάσταση θα πάει κάποιες ώρες νωρίτερα, αυτό θα αποφασιστεί όλη αυτή την εβδομάδα γιατί είναι και το θέμα της έλευσης του αγίου φωτός από τα Ιεροσόλυμα όπως επίσης παραδοσιακά έρχεται περίπου το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αν τροποποιηθεί κάτι σε αυτό θα είναι σίγουρα η αλλαγή της ώρας.

Ανάσταση φέτος θα κάνουμε νωρίτερα 7 – 8- 9 ενδεχομένως. Κάπου εκεί πάντως θα είναι η ώρα της ανάστασης γιατί μετά ο κόσμος θα πρέπει να τηρήσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση και των λοιμωξιολόγων λένε ότι οι ιερείς και όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της εκκλησίας τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και μάλιστα όταν υπάρχει περίπτωση που κάποιοι πιστοί ενδεχομένως δεν τηρούν είναι και για να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων.

Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις βεβαίως τελικά για το τι ακριβώς θα γίνει, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε θα ξέρουμε όλο το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η ανάσταση και νωρίτερα φέτος γιατί και αυτό είναι σημαντικό θα γίνουν και όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη δεν έχει έρθει η αποκλιμάκωση που ήλπιζαν πως θα δουν. Τα κρούσματα επιμένουν, ενώ οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων έβαλαν η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Από την πλευρά της η κυρία Γιαμαρέλλου τόνισε ότι την Επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.