Αναστάτωση επικρατεί στον πολιτικό χώρο, μετά την αποκάλυψη της ηχογραφημένης συνομιλίας από τον Σάμπυ Μιωνή, στην οποία ο επιχειρηματίας συνομιλεί με τον Νίκο Παππά.

Τόσο η συνομιλία όσο και το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis από τις αμερικανικές αρχές, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, αλλάζουν τα δεδομένα.

Η Κουμουνδούρου είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μπροστά στα… μελλούμενα, αφού στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι η υπόθεση Παππά είναι μόνο η «τροχιοδεικτική βολή για τα όσα θα επακολουθήσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πεποίθηση υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά» στηρίζεται στο γεγονός ότι και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης Τσίπρα φέρονται να έχουν συνομιλήσει στον παρελθόν με τον επιχειρηματία.

Οι Νίκος Παππάς αναφέρθηκε σε «μαγαζί», «παραμάγαζα» και «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά». Όλα αυτά έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ό,τι διαδραματίστηκε χθες (25 Ιουνίου) στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος για τον επί σειρά ετών στενότερο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να βάλει μόνος του το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, λέγοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον κ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε: «Θέλω ευθύς εξ αρχής να τοποθετηθώ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν, δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα, που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε πει ότι η Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Παρ όλα αυτά, όσα έγιναν γνωστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίπτουν όχι μόνο αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά και το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση της κυβέρνησης προς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αφού εκτιμάται ότι έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για αυτά που αποκαλύπτονται.