Ανδρουλάκης: Δεν κοιτάζω ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά μπροστά | ANDROY

Ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, μιλάει για τις προτεραιότητές του σε περίπτωση νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές, τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Κύριε Ανδρουλάκη. δυστυχώς έφυγε από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά, ένα σύμβολο ενότητας στο κόμμα σας, της οποίας ο θάνατος, όπως και του Ανδρέα Παπανδρέου, προκάλεσε τεράστια κύματα συγκίνησης στον ελληνικό λαό. Τι σημαίνει για εσάς η απώλεια αυτή;

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Ιδιαίτερα για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της στα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, η απώλειά της μας γεμίζει με αίσθημα ανείπωτης θλίψης. Ο πρόωρος θάνατος, αλλά και η γενναία στάση της απέναντι στην ασθένειά της έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού».

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της και ποιο είναι το κενό –αν υπάρχει– που προκαλείται με τον αιφνίδιο θάνατό της;

«Ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννήματα ένωσε την παράταξή μας και ήταν η αιτία να ξαναμιλήσουμε στη χώρα μας για την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά στην πολιτική. Αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη της θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Η από κοινού οικοδόμηση κλίματος ενότητας και ομοψυχίας, οδεύοντας προς τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, θα εκπέμψει ένα υγιές μήνυμα που θα τιμά την ίδια και θα θέτει τις βάσεις για μία ακόμα πιο ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη στο μέλλον».

Ωστόσο, όμως, κ. Ανδρουλάκη, η ζωή συνεχίζεται και θα πρέπει για να συνεχιστεί πολιτικά και στο κόμμα σας. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Προχωράτε κανονικά στις εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας στις 5 Δεκεμβρίου; Το δικό σας διακύβευμα ποιο είναι;

«Το βασικό διακύβευμα είναι να ανακτήσουμε το πολιτικό εύρος μίας ισχυρής και περήφανης παράταξης που θα έχει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Όχι μόνο με τη δύναμη των αναμνήσεων, αλλά κυρίως με την προοπτική της επόμενης ημέρας. Χρειάζεται, λοιπόν, να ανανεώσουμε το πρόγραμμα, το στελεχικό δυναμικό μας και τις μεθόδους πολιτικής δράσης, στη βάση των ιδεών της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Εσείς τι απαντάτε στα σενάρια για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απλή αναλογική μοιάζει να είναι μονόδρομος ως προς τις συνεργασίες;

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο και περιφρονητικό απέναντι στον ελληνικό λαό να συζητάμε για συνεργασίες πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία και τη διαμόρφωση των πραγματικών συσχετισμών. Οι εξελίξεις του 2012 έδειξαν ότι ένα κόμμα του 5% μπορούσε να ανέβει στο 16% και μετά στο 26%. Φιλοδοξία μου είναι η ανατροπή των συσχετισμών με ανάλογο τρόπο όπως το 2012, ώστε να αντιστρέψουμε το ερώτημα, και αντί όλοι να ρωτούν με ποιον θα πάμε, να ρωτούν ποιος θα έρθει μαζί μας. Επιλέγω να μιλάω για την ουσία της πολιτικής, που είναι η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Με τη Ν.Δ. να αποτυγχάνει καθημερινά στη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να διακρίνεται από έλλειμμα αξιοπιστίας και να ποντάρει καθημερινά στην καταστροφή, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη που θα δώσει πειστικές απαντήσεις για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και για τη δίκαιη μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία».

Αν εκλεγείτε πρόεδρος του κόμματός σας τι θα κάνετε την επόμενη μέρα, ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα;

«Εγώ δεν είμαι ούτε του “αντί”, ούτε του ετεροκαθορισμού. Η πρώτη μας δουλειά θα είναι να φτιάξουμε το δικό μας κόμμα. Για αυτό λέω ότι δεν κοιτάζουμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά μπροστά. Προτεραιότητά μας θα είναι ένα νέο κόμμα, ένα κόμμα σύγχρονο, που θα λειτουργεί από τα κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. Μεγάλη προσοχή θα δώσουμε στο πρόγραμμά μας, ώστε να απαντάμε σε πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η πολιτική μας αυτονομία περνά μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση των δομών λειτουργίας. Το κόμμα μας οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακές σχέσεις και καθεστωτικές νοοτροπίες. Μία ανανεωμένη Δημοκρατική Παράταξη είναι αναγκαίο να σφυρηλατήσει ένα νέο ήθος και ύφος εξουσίας, έτσι ώστε να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Θα επιστρέψετε σε ΠΑΣΟΚ από ΚΙΝ.ΑΛ., θα παραμείνετε ως έχει ή θα βάλετε τη δίκη σας σφραγίδα ακόμη και σε αλλαγή νέου ονόματος;

«Είμαι ΠΑΣΟΚ, ήμουν ΠΑΣΟΚ και δεν έφυγα ποτέ από το Κίνημα, οπότε αντιλαμβάνομαι το συναισθηματικό δέσιμο και την ιστορικότητα των συμβόλων. Δεν πρέπει όμως να εγκλωβιστούμε σε μία ονοματολογία χωρίς πολιτική ουσία, αλλά οφείλουμε να επικεντρωθούμε στις πολιτικές που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Άλλωστε, όταν θα γίνει το Συνέδριό μας, μετά την εκλογή ηγεσίας, τα μέλη και οι φίλοι μας θα αποφασίσουν για τις όποιες αλλαγές στην παράταξή μας και για το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα σύμβολά μας με μία οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με πρόσωπα και συλλογικότητες, με τα οποία συναντηθήκαμε ή θα συναντηθούμε στην πορεία».

Η ηλικία είναι το μόνο προσόν για κάποιον που διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος;

«Χρειαζόμαστε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη που μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά, αυτό θα είναι δύναμη για την Παράταξη. Σε ό,τι με αφορά, έχω δώσει δείγματα γραφής, έχω υπάρξει γραμματέας του κόμματος σε δύσκολες εποχές και έχω εκλεγεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικό έργο, που αναγνωρίζεται από όλους, ιδιαίτερα στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της Εξωτερικής Πολιτικής».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»