Περιβάλλον

Ανδρουλάκης: Οι πολίτες κουράστηκαν να δίνουν ευκαιρίες 30 και 40 χρόνια στους ίδιους και τους ίδιους

androulakis
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Ξέρετε γιατί κάποιοι συνυποψήφιοι μου έχουν κάνει κεντρικό θέμα της καμπάνιας τους το θέμα της Βουλής, κάνοντας το να φαίνεται εμπόδιο για τη δική μου υποψηφιότητα; Γιατί αυτοί έχουν ένα ισχυρότερο εμπόδιο απέναντι, γιατί οι πολίτες κουράστηκαν να τους δίνουν ευκαιρίες 30 και 40 χρόνια», τόνισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο του Open TV και την Πόπη Τσαπανίδου. «

«Οι πολίτες θέλουν ανανέωση και μάλιστα ανανέωση σε όλη τη δομή της παράταξης. Έχετε την εντύπωση ότι σήμερα το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι στη Βουλή; Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι στην κοινωνία. Η παρουσία μου θα είναι σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε εργασιακούς χώρους, παντού, για να ξαναστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, για να υπάρχει ισχυρή προοπτική τα επόμενα χρόνια και να πρωταγωνιστήσει η Παράταξη απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να καλύπτονται τρεις συνθήκες: «Η πρώτη είναι ριζοσπαστική ανανέωση και δεν μιλώ μόνο για τη θέση του Προέδρου, αλλά ιδιαίτερα και της εκλογικής μας βάσης. Μια ανανέωση που μπορεί να γίνει και σε επίπεδο πολιτικού ήθους, συνέπειας, και προγράμματος. Η ευρωπαϊκή μου εμπειρία μου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, τις ανισότητες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το θέμα των θεσμών».

«Δεύτερη συνθήκη είναι η ενότητα, ήμουν πάντα εδώ, στο κέντρο της παράταξης αλλά στο περιθώριο της εξουσίας. Έχουμε ζήσει άσχημες στιγμές στο παρελθόν, που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους εγγυώμαι ότι δεν θα τους ξαναπληγώσουμε», πρόσθεσε.

Τρίτη προϋπόθεση, η πολιτική αυτονομία. «Η παράταξη μας δεν θα πρέπει να λοξοκοιτά ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε άλλη ιδεολογία, είμαστε άλλο κόμμα, έχουμε άλλη αντιμετώπιση των θεμάτων. Αντίστοιχα, πρέπει να προχωρήσουμε με πολιτική αυτονομία και απέναντι στα συμφέροντα. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι είμαστε ασπίδα των συμφερόντων των πιο αδύναμων Ελλήνων αλλά και της μεσαίας τάξης, ακόμη και εάν χρειαστεί να συγκρουστούμε με μικρά συμφέροντα, συντεχνίες ή μ μεγάλα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Έχω όλη τη διάθεση να συγκρουστώ με αυτά τα συμφέροντα. Όσο πιο μαζική η συμμετοχή, τόσο πιο μεγάλη η πολιτική μας αυτονομία. Καλώ να έρθουν όλοι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας και να είναι σίγουροι ότι εγώ θα αγκαλιάσω όλες τους τις αγωνίες στο μέλλον για να ξανακάνουμε ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη».

Προτεραιότητα του κ. Ανδρουλάκη, είναι η ανάδειξη των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας στον πυρήνα της πολιτικής. «Προσωπικά θεωρώ ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να βάζουν θέματα πέρα από τον ιδεολογικό τους πυρήνα, είτε αφορούν θέματα όπως είναι η θανατική ποινή, είτε αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που θα έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας, που δεν θα έχει φορολογικούς παραδείσους, μια Ευρώπη της οποίας τα Ταμεία θα ενισχύουν τις πιο αδύναμες χώρες. Αυτή είναι για μένα μια αδιαπραγμάτευτη ατζέντα και πιστεύω ότι αυτό το ιδεολογικό στίγμα δίνει ιδεολογική αυτονομία στην παράταξη μας».

Όσον αφορά τις συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Φιλοδοξώ να μην είμαστε κοντά με το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα, αλλά να είμαστε ή το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα. Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αν οι πολίτες δεν μας τιμήσουν την προσπάθεια μα και πάρουμε ποσοστά όπως των προηγούμενων ετών, δεν υπάρχει καμία λογική να είμαστε κόμμα εξουσίας, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Αν όμως πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε ο λαός μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε τον τόπο και θα το κάνουμε. Όμως τότε δεν θα με ρωτάτε με ποιους θα πάμε, αλλά θα ρωτάτε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ εάν θα έρθουν μαζί μας».

Πρόσθεσε σχετικά, ότι «όταν έχεις ένα πρόγραμμα φιλοδοξείς να πραγματοποιηθεί ένα κομμάτι του προγράμματός σου που το θεωρείς κρίσιμο για τα εθνικά συμφέροντα και για την κοινωνία μας. Αν δεν είμαστε ισχυροί, δεν θα μπορούμε να επιβάλουμε αυτή την ατζέντα. Οπότε ένα κόμμα που δεν μπορεί να το κάνει αυτό, μένει στην αντιπολίτευση. Δεν πάω να συνεργαστώ με κανέναν για να μοιράσουν μερικά υπουργεία σε κάποια στελέχη του κόμματος, ώστε να υπάρχει μια επίπλαστη ενότητα. Δεν με αφορά αυτή η ενότητα. Με ενδιαφέρει η ενότητα της βάσης, η ενότητα μιας ισχυρής παράταξης με έναν κοινό ιδεολογικό προσανατολισμό».

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης πρέπει να συζητά με τον κόσμο τις Αριστεράς και θα το κάνουμε. Με αυτούς που έχουμε κοινές ανησυχίες, όχι όμως με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θα μπορούσα πότε ως πρωθυπουργός να κάνω δημοψήφισμα το 2015, σε 5 εργάσιμες μέρες, με ψεύτικο ερώτημα, να ανατρέψω το αποτέλεσμα και στο τέλος να φέρω άλλα χειρότερα μέτρα. Αυτά δεν γίναν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και δεν ξέρω εάν υπήρχε καμία ευρωπαϊκή αποικία στην Αφρική που να έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα, άρα δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο συνεννόησης με τον κύριο Τσίπρα. Τώρα να συζητήσουμε με τον κόσμο της Αριστεράς, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στην κοινωνία, με μεγάλη χαρά, διότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς τους ανθρώπους, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς».

Δείτε επίσης