Άγγελος Ανδριανός: Τα τραγούδια τα γράφουν οι παρέες | andrianos

Άγγελε, μας έχετε μαγέψει με το καινούργιο τραγούδι σας «Είναι κάτι βραδιές». Όμορφοι οι στίχοι, ερωτική η μουσική σας, σας εκφράζει καλύτερα απ’ όλα αυτό το είδος;

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα όμορφα λόγια και είναι μεγάλη μου χαρά που σας αρέσει το νέο μας τραγούδι. Είναι η πρώτη απόπειρα να βγάλω προς τα έξω και τη συνθετική μου ιδιότητα, παρόλο που έχω γράψει αρκετά τραγούδια ήδη.

Θεωρώ τον εαυτό μου ερωτικό τραγουδιστή και η αλήθεια είναι πως αυτή η μπαλάντα με εκφράζει απόλυτα ως ερμηνευτή».

Μιλήστε μας για τη… γέννηση αυτού του τραγουδιού.

«Ο φίλος μου και στιχουργός του τραγουδιού Δημήτρης Τανός μού είπε πως έχει κάποιους στίχους που έχει γράψει και θα ήθελε να τους δούμε παρέα. Αυτό που πιστεύω είναι πως τα τραγούδια τα γράφουν οι παρέες, και όταν ο στιχουργός και ο συνθέτης βρίσκονται μαζί, τότε όλα γίνονται δια μαγείας. Όπως παλιά.

Έτσι, λοιπόν, βρεθήκαμε στο σπίτι του. Αφού είχα ήδη μελοποιήσει τρία – τέσσερα τραγούδια, μου έφερε ένα τελευταίο. “Αυτό το έχω γράψει πριν πολύ καιρό”, μου είπε, “αν θέλεις, ρίξ’ του μια ματιά”.

Πράγματι το κοίταξα, και ταυτόχρονα, ενώ έβλεπα τον στίχο, μου έβγαινε αβίαστα μία πολύ όμορφη μελωδία. “Άκου, μην το ξεχάσω” του είπα. Έτσι γεννήθηκε το “Είναι κάτι βραδιές”, με μία κιθάρα, στον καναπέ του Δημήτρη, τη γυναίκα του να τραβάει βίντεο, για να έχουμε τα “ντοκουμέντα”, και την υπέροχη μικρή του κόρη να πηγαινοέρχεται στην αγκαλιά του».

Πότε αγαπήσατε τη Μουσική;

«Νιώθω πως γεννήθηκα με τη Μουσική μέσα μου. Η μητέρα μου έχει μία υπέροχη φωνή και πάντα τραγουδούσε. Και ο πατέρας μου. Τα δύο μου μεγαλύτερα αδέρφια ασχολούνται με τη Μουσική, ερασιτεχνικά. Πάντα, όμως, θυμάμαι τραγούδια, μελωδίες, τροπάρια, κλασική και παραδοσιακή μουσική να παίζει στο ραδιόφωνο. Ξεκίνησα το αρμόνιο από τα 2,5 μου χρόνια. Είναι, λοιπόν, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από τότε!».

Νέος και πολυτάλαντος! Πτυχιούχος Φωνητικής – Σύγχρονου Τραγουδιού, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Φούγκα), Ενοργάνωσης, Σύνθεσης και Πιάνου. Εκτός από πιάνο και κιθάρα, παίζετε, επιπλέον, μπουζούκι, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και ηλεκτρικό μπάσο. Με πόση ευκολία μάθατε όλα αυτά τα όργανα; Και ποιο είναι το αγαπημένο σας;

«Ξεκίνησα με αρμόνιο, άρχισα πιάνο στα 7 μου, στο Δημοτικό Ωδείο Άργους. Παράλληλα έπαιζα ακορντεόν και έμαθα στα 10 μου φυσαρμόνικα. Ήρθε η εφηβεία και έβλεπα πως δεν είχα ένα μουσικό όργανο που να μετακινείται εύκολα για να συνοδεύω τη φωνή μου. Κάναμε πολλά πάρτι στην παραλία τότε, και έβλεπα άλλους να παίζουν κιθάρα, μπουζούκι. Έτσι αποφάσισα να μάθω και κιθάρα, και τα κατάφερα σε σύντομο διάστημα. Θυμάμαι, μελετούσα 16 ώρες την ημέρα. Αργότερα έμαθα και ηλεκτρικό μπάσο, και πρόσφατα φλογέρα. Εκεί, όμως, που εκφράζομαι πραγματικά, είναι όταν έχω ένα πιάνο με ουρά ».

Είστε και καθηγητής Φωνητικής Σύγχρονου Τραγουδιού, Πιάνου και Κιθάρας. Πόσο δύσκολο είναι;

«Χρειάζεται μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να διδάξεις. Οφείλεις να έχεις μεταδοτικότητα για να μπορείς να δείξεις με λεπτομέρεια στον μαθητή, αυτό που είναι για σένα δεδομένο και εύκολο. Έχω τόσους μαθητές, που γεμίζουν όλο το χρόνο που μπορώ να διαθέσω στη διδασκαλία. Κυρίως έχω ενήλικες που αγαπούν πολύ τη Μουσική και οι περισσότεροι συνδυάζουν το τραγούδι με κάποιο μουσικό όργανο. Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και έχω κερδίσει φίλους καρδιάς μέσα από τη διδασκαλία. Επίσης, έχω μάθει πολλά και εγώ μέσα από τη διαδικασία της διδασκαλίας. Διδάσκω κυρίως αυτοσχεδιασμό, ελληνική και ποπ μουσική στα μουσικά όργανα, παράλληλα με την κλασική και τζαζ αρμονία και τεχνική. Στο τραγούδι δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία, στις αναπνοές, στην αντίληψη του στίχου. Παράλληλα διορθώνω κακώσεις φωνητικών χορδών».

Τα talent shows βοηθούν;

«Φανταστείτε πως σας δίνουν ένα κατσαβίδι και δεν ξέρετε να το χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να το πιάσετε ανάποδα, να χτυπάτε τη βίδα μήπως και ξεβιδώσει. Κάθε τι που μας παρουσιάζεται στη ζωή είναι μία ευκαιρία, ένα εργαλείο. Εξαρτάται, λοιπόν, κατά πόσο γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο εργαλείο. Πιστεύω πως ναι, μπορεί να βοηθήσει τους νέους, αρκεί να είναι έτοιμοι γι’ αυτό».

Ο Άγγελος είναι τολμηρός, ρομαντικός, ευαίσθητος; Και τι θα άλλαζε στην κοινωνία;

«Τα έχω όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό. Είμαι Ιχθύς άλλωστε. Ξεκάθαρα θα άλλαζα την αξιοκρατία».

Στις αποφάσεις σας υπερισχύει το συναίσθημα ή η λογική;

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το συναίσθημα. Και η αλήθεια είναι πως έχω προδοθεί από υποτιθέμενους φίλους, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προσπαθώ να το αλλάξω».

 Κάτι καινούργιο στον ορίζοντα; Κάποια εμφάνιση;

«Δισκογραφικά θα έρθει σίγουρα ένα ακόμα τραγούδι. Όσον αφορά στις εμφανίσεις, έκανα ήδη μερικές και στις 21 Οκτωβρίου, στις 4 & 18 Νοεμβρίου, και στις 2 & 16 Δεκεμβρίου, θα εμφανιστώ στην “Galerie Δημιουργών” στην Κηφισιά».

«Για μένα η Μουσική, είναι ένα μοναδικό ταξίδι. Καθημερινά ανακαλύπτω καινούρια μονοπάτια. Είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία, γιατί πάντα μού χαρίζει ένα χαμόγελο στην ψυχή και αποτελεί έμπνευση στα βήματά μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή». 

Βιογραφικό

Ο Άγγελος Ανδριανός είναι ένας ταλαντούχος ερμηνευτής και ένας εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης, που οδεύει με σταθερά βήματα προς την κορυφή. Γεννήθηκε στο Άργος, αλλά όταν ήταν ενός έτους μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μόναχο, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Εκεί, σε ηλικία 2,5 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με το αρμόνιο και στα 5 του έπαιξε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό εκατό ατόμων.Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Μουσική και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, άρχισε και επαγγελματικές εμφανίσεις. Το Φεβρουάριο του 2004, προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, έδωσε συναυλία στην Αίγυπτο. Τον Οκτώβριο του 2006 συμμετείχε στο «Dream Show 2». Μέχρι τώρα, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες και σημαντικούς ερμηνευτές. Το «Είναι κάτι βραδιές» κυκλοφορεί από την Qubi.gr.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»