Ελλάδα

Ανησυχία: Τέσσερα νέα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ένα εξ αυτών είναι γυναίκα, η οποία έφτασε στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα από το Ντουμπάι

Ανησυχία: Τέσσερα νέα κρούσματα μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τέσσερα επιπλέον κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, που παρουσιάστηκε στη Βρετανία βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Ένα εξ αυτών είναι γυναίκα, η οποία έφτασε την περασμένη εβδομάδα από το Ντουμπάι, σύμφωνα με το OPEN. Τα άλλα τρία φορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Βρετανία.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος είχε τονίσει σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού: «Γενικά μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, ακόμα και αν είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%».

Γιατί;

«Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0.6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες.

Θα έχουμε 10000 x 1^ 5 x 0.6 % = 60 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα» εξηγεί.

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%;
«Τότε θα περιμέναμε 10000 x 1^ 5 x (0.6% x 1.5) = 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα» λέει.

«Ας όμως υποθέσουμε ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%; Όπως και παραπάνω θα περιμέναμε 10000 x (1 x 1.5)^ 5 x 0.6% = 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα» αναφέρει.

«Οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά. ‘Καλύτερα’ να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κοροναϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικοτητα μιας παραλλαγής κατά 50%. Για αυτό είναι σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα και για αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ» τονίζει.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπομονή για λίγο ακόμα και να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί» καταλήγει.

Δείτε επίσης